Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mangulice
  • 25.05.2025. 12:00

Nesvakidašnja priča Save Graorca: Od štamparije do mangulica

Ovaj proizvođač iz Kovilja već 20 godina se bavi uzgojem, proizvodnjom i preradom mesa od mangulica.

Nesvakidašnja priča Save Graorca: Od štamparije do mangulica
Foto: Dinka Bogunović
  • 58
  • 0
  • 0

Jedna od zanimljivih priča sa nedavno završenog Poljoprivrednog sajma dolazi nam iz Kovilja. Najme, u ovom malom mestu nedaleko od Novog Sada nalazi se farma koja se bavi uzgojem mangulica, a iza koje stoji proizvođač Sava Graorac.

"Imam oko 200 svinja, oko 300 sa prasićima. Ovim poslom se bavim već 20 godina, a počeo sam sasvim slučajno. Pre toga, supruga i ja smo bili vlasnici štamparije", veselo započinje priču, dok nas nudi da probamo suhomesnate proizvode od mangulice iz njegove proizvodnje.

Tu su bela i šarena slanina, iskošćena plećka, pečenice sa leđnom slaninom, presovane butkice, šunke, kako cela tako i parčad, masti i razni namazi.

"Namaze pravimo od samlevenih čvaraka i masti od mangulice, te tu dodamo belog luka, mlevene paprike i 15 različitih vrsta trava i začina za bogat ukus. Ovaj proizvad će se sigurno dopasti ljubiteljima vina i rakije, jer odlično ide kao meze uz alkohol."

Proizvodi od mangulice
Najveće interesovanje je za slaninom kojoj je cena 2.200 din/kg

Kako kaže, najveće interesovanje je za slaninom, kojoj je cena 2.200 din/kg. Tokom novosadskog Poljoprivrednog sajma, izlagao je na štandu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, a u okviru projekta "Najbolje iz Vojvodine".

Proizvodi i rakiju dudovaču

Iako mu je primarni fokus na mangulicama, bavi se i proizvodnjom rakije. Na jednom jutru zemlje ima zasađene dudove od kojih pravi dudovaču, kako kaže, odličnog kvaliteta.

"Organizujem i festival u čast dudovači u junu mesecu "Parsus dudom" koji okplja ljubitelje kvalitetne rakije i dobrog druženja u domaćinskoj atmosferi. Pravimo gulaš, roštilj, organizujemo degustaciju kobasica i mesnih delikatesa. Obavezno dođite", srdačno poziva naš domaćin dodajući da se od njegovog posla može lepo živeti, ali ima malo slobodnog vremena.

Sava Graorac
Nasmejani domaćin ponosno predstavlja svoje domaće proizvode

Ipak, toliko životinja treba nahraniti i o njima voditi računa.


Foto prilog


Tagovi

Kovilj Slanina Sava Graorac Proizvodi od mangulice Namaz Sajam


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.