Stočari i savetnici iz Belgije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva naglasili su da su prvi alati za smanjenje emisija tehničke prirode: efikasnost ishrane, kvalitet silaže i pašnjaka, zdravlje i dugovečnost krava.
Smanjenje enteričkog metana, jednog od najznačajnijih štetnih gasova koji predstavlja gubitak energije hrane kod mlečnih krava, više se ne planira samo na papiru već i na delu. Prvi "Methane Connect Summit", održan u Parizu, pokazao je da evropski mlekarski sektor ne govori samo o smanjenju metana, nego uvodi stvarne promene u uzgoju krda, savetodavne usluge i ugovorne modele na gazdinstvima.
Na samitu je prisustvovalo više od 120 učesnika iz oko 20 zemalja, stočari, zadruge, mlekare, istraživači, tehnološke kompanije kao i finansijske institucije. Među govornicima bili su predstavnici Arle, Danone-a, Nestlé-a, Bela/APBO-a, Schreiber Foods-a, Carbon Maps-a, BNP Paribas-a i Univerziteta u Glazgovu, kao i brojni farmeri te stručne institucije poput IDELE-a i AFBI-ja.
Deo samita posvetio se povezivanju enteričkih emisija metana sa dnevnim vođenjem krda i korporativnim klimatskim strategijama. Poljoprivrednici i savetnici iz Belgije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva naglasili su da su prvi alati za smanjenje emisija tehničke prirode: efikasnost ishrane, kvalitet silaže i pašnjaka, zdravlje i dugovečnost krava.
Poruka je bila jasna, smanjenje metana nije dodatni teret, nego prilika za veću nezavisnost i bolju produktivnost kada farmeri imaju odgovarajuće alate, podatke i priznanje za svoj rad. Kako je jedan učesnik rekao: "Tranzicija počinje stavom, raste uz dokaze, a traje kada postane isplativa".
EU planira da do 2040. smanji emisije stakleničkih gasova za 90 odsto: Šta to znači za farmere?
Velike prehrambene kompanije poput Danone-a, Nestlé-a i Bela pokazale su kako metan integrišu u svoje strategije dekarbonizacije, dok je najnovije istraživanje predstavilo kako potrošači reaguju kada se napredak jasno povezuje sa praksama na farmama i kvalitetom proizvoda.
Posebna sesija uporedila je različite alate za procenu ili praćenje emisija metana, od farminih kalkulatora i platformi koje koriste zadruge i mlekare, do novih pristupa zasnovanih na analizi mleka. Govornici su razlikovali dijagnostičke alate (za povremena celovite izveštaje o emisijama) i operativne alate (za češće upravljanje odlukama na farmi, kao i za klimatske bonuse i druge podsticaje).
U području finansiranja predstavljeni su modeli iz prehrambene industrije, investicionog sektora i bankarstva, od klimatskih bonusa i sufinansiranja do fondova zaštite sredine i zelenih kredita. Ključni izazov nije, kako se istaklo, nedostatak novca, nego neusklađeni signali prema farmerima.
Jedan je panelista sažeo problem: "Izazov nije pronaći nova sredstva, nego uskladiti postojeća kako bi stočari imali jasne i predvidive uslove za niskokarbonsko mleko".
Velike evropske mlekare, poput Arla, Mooh, Bel/APBO, Schreiber Foods i Danone, predstavile su konkretne primere primene mera smanjenja metana u praksi.
Primeri su uključivali mesečno praćenje metana analizom mleka, strategije hranidbe poput ekstrudiranog lana, klimatske bonuse, savetodavne programe, modele za stvaranje karbonskog kredita i saradnje sa maloprodajom na proizvodima sa niskim udelom metana. Ovi primeri pokazuju da je smanjenje metana u evropskoj proizvodnji mleka već stvarnost.
Kroz sve rasprave provlačila se ključna poruka: strategije smanjenja metana mogu biti održive i verodostojne samo ako stočari učestvuju u njihovom oblikovanju i sprovođenju. Oni su na samitu zatražili jednostavne i transparentne pokazatelje, alate koji se uklapaju u svakodnevni rad, te poštenu i stabilnu naknadu za promene praksi i ulaganja.
Tagovi
Autor