Nikola Pešić je treća generacija stočara u porodici i jedini je u Kolubarskom okrugu koji gaji angus goveda. Kako izgleda uzgoj ove rase?
U selu Radobić, kraj Mionice, porodica Pešić se decenijama bavi stočarskom proizvodnjom. Tokom leta na pašnjacima slobodno šeta oko stotinak goveda rase angus, ali i pedesetak muznih krava i tovnih bikova simentalske rase. Nikola Pešić, vlasnik ovog gazdinstva, kaže da u periodu od aprila do novembra sva ova grla provode vreme na otvorenom, hraneći se svežom hranom sa livada i pašnjaka.
"Treća sam generacija u našoj porodici koja se bavi stočarstvom. Deda se šezdesetih godina bavio mlečnim govedarstvom, međutim, mi smo rešili da uvedemo neke novine i gajimo tovna goveda rase angus, sistem krava tele", počinje on priču za Agroklub.
Prvih nekoliko grla kupio je pre četiri godine, a kasnije je uvozio. Trenutno ih na farmi ima oko 50, a tokom leta se taj broj znatno uvećava, čak i do 100. Kako se bliži jesen, tovne bikove starosti tri do četiri meseca prodaje, pa samim tim broj goveda zimi opada na 50.
Kada je reč o karakteristikama, angus goveda po svojoj prirodi nisu pitoma, ali se mogu lako pripitomiti. Nakon teljenja krava se može pripremiti za narednu reprodukciju već nakon mesec dana.
"Krava obično oteli po jedno tele. Do sada se nije desilo da oteli dva. Majke su brižne i vode računa o potomstvu", ističe ovaj stočar.
Kako dodaje, mleko sadrži znatno veći procenat mlečne masti nego što je to slučaj kod ostalih. Angus goveda se, nažalost, ne mogu pohvaliti količinom mleka, koja je dovoljna samo za ishranu teladi.
Međutim, ono što karakteriše ovu rasu je sočno, mekano meso, specifičnog ukusa, idealno za sve načine pripreme, što ga čini najkvalitetnijim u svetu. Tajna je u boljoj mramorisanosti u odnosu na meso drugih rasa goveda. Zahvaljujući ishrani koja se bazira pretežno na ispaši, meso je idealne masnoće i mramorisanosti, bez suvišne potkožne masti.
"Jedan kilogram ovog mesa košta oko 30 evra, dok za jednu steonu junicu treba izdvojiti između 2.500 do 3.000 evra", navodi naš sagovornik i dodaje da su oni jedini u okolini koji gaje pomenutu rasu goveda.
Kada je u pitanju ishrana svih grla na farmi, pored toga što se mesecima hrane na livadama i pašnjacima koji se prostiru na oko 20 hektara, krave simentalske rase zahtevaju prvoklasnu koncentrovanu, ali i kabastu hranu, dok je situacija kod angus goveda drugačija.
"Nisu toliko zahtevna po pitanju hrane i prihvataju sve, od sena do slame. Njih ne dohranjujemo u periodu od aprila do novembra, već se hrane isključivo na pašnjacima", pojašnjava ovaj proizvođač i dodaje da su angus goveda izuzetno otporna na bolesti, kao i na velike temperaturne razlike.
Kada je reč o obradivim površinama, Pešići na oko 50 hektara gaje kukuruz, raž i pšenicu, a ne zaostaje ni lucerka koja je veoma značajna kultura, naročito za ishranu goveda tokom zimskih meseci.
Osim tovnih, na ovoj farmi se nalaze i mlečna goveda koja dnevno daju oko 450 litara mleka. Ta količina se, prema rečima našeg sagovornika, predaje mlekari "Granice".
"Držanje stoke na otvorenom polju, na slobodi, kao i ispaša tokom prolećnih i letnjih meseci je od izuzetnog značaja ne samo za tov, već i za mlečnost goveda", zaključuje Pešić.
Povezana stočna vrsta
Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]
Tagovi
Autorka