Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sireva
  • 27.01.2025. 16:00

Pradeda, zahvaljujući kockarima, otkupio farmu: Danas su poznati proizvođači sireva

Seoski turizam jedna je od okosnica prodaje sireva i mesnih prerađevina, a osim na farmi, prodaju se po elitnim restoranima i na punktovima.

Pradeda, zahvaljujući kockarima, otkupio farmu: Danas su poznati proizvođači sireva
Foto: Bojan Kecman
  • 201
  • 30
  • 1

U okolini Barija, u italijanskoj regiji Pulja, smeštena je farma "Masseria Seppunisi", osnovana u 17-om veku. Đuzepe Bruno četvrta je generacija proizvođača mleka i sireva na ovoj farmi, poznatoj i po mesnim prerađevinama. Voli ovaj posao i namerava da i njegovi naslednici nastave s njim.

Farmu su prvo držali franjevci koji su zemlju davali seljacima u zakup, a oni su je plaćali proizvodima. Jedan od aristokrata kockajući je izgubio farmu, tada je otkupljuje Đuzepeov pradeda koji je bio Stalone, odnosno, bavio se uzgojem konja.

Nemaju probleme s prodajom

"Danas imamo 180 grla, nekad i do 275. Deo teladi ostavljamo za reprodukciju, a ostatak prodajemo. Imamo proizvodnju od 32 do 35 litara mleka, po grlu. Muža je automatska. Posedujemo 50 hektara sopstvene zemlje, a 100 hektara uzimamo u zakup. Bavimo se i seoskim turizmom", kaže Đuzepe.

Deo teladi ostavljaju za reprodukciju

Upravo je seoski turizam jedna od okosnica prodaje sireva i mesnih prerađevina, a osim na farmi, prodaju se po elitnim restoranima u Bariju i okolini, kao i na punktovima u susedna dva grada.

Pre 16 godina Đuzepeov otac pokrenuo je sopstvenu preradu mesa i mleka, a godinu dana kasnije, siranu.

Dve tone sireva godišnje

Osim čuvene Burate, najtraženijeg i najprodavanijeg sira na svetu, proizvode i Mocarelu, Kačkavalj, Kazatelo, Striko Nino sir.

Godišnje proizvedu oko dve tone sireva

"Kačkavalj mora da sazreva najmanje dva meseca, a najviše godinu i po dana. Od 100 litara mleka dobemo 14 kilograma svežeg sira. Tokom prvog meseca sazrevanja gubi pet odsto na kilaži. Inače, godišnje proizvedemo oko dve tone sireva", ističe naš domaćin.

Na ovoj farmi nemaju problem sa radnom snagom. Najviše je Indijaca i Makedonaca. Novim zakonima regulisano je da niko u Italiji ne može da prima socijalnu pomoć ako nije u radnom odnosu.


Tagovi

Masseria Seppunisi Stalone Franjevci Burata Mocarela Kačkavalj Kazatelo Đuzepe Bruno


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.