Ćurke se hrane isključivo kvalitetnim mešanim žitaricama bez aditiva, a posebna pažnja se posvećuje higijenskim uslovima i kvalitetu podloge koja se koristi u objektima.
Gazdinstvo Radomira Marčete, smešteno u selu Mali Beograd kod Bačke Topole, predstavlja jedan od retkih primera u Srbiji gde se tokom cele godine organizuje proizvodnja i prerada ćurećeg mesa na način koji zadovoljava najviše standarde kvaliteta, higijene i dobrobiti životinja.
Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede nakon posete ovom domaćinu, ovo porodično gazdinstvo, uprkos brojnim izazovima na tržištu i u nabavci mladih ćuraka, uspelo je da izgradi stabilan i održiv sistem proizvodnje koji obuhvata sve faze – od uzgoja do finalne prerade i plasmana mesa.
Ćurke se hrane isključivo kvalitetnim mešanim žitaricama bez aditiva, a posebna pažnja se posvećuje higijenskim uslovima i kvalitetu podloge koja se koristi u objektima. Kako domaćin ističe, ta podloga, iako skuplja od obične slame, ima izuzetnu moć upijanja i doprinosi zdravlju životinja.
"Naš cilj je da potrošačima ponudimo svež, domaći i proveren proizvod. Sve više građana Srbije ceni poreklo i kvalitet onoga što kupuje i spremni su da izdvoje novac za domaće meso, koje nije tretirano kao industrijski proizvod", kaže Marčeta, a navodi se u saopštenju.
Dodaje da je na gazdinstvu trenutno smešteno oko 900 jedinki, sa dominacijom ženki – u odnosu od približno 80 odsto ženki (ćurki) i 20 odsto mužjaka (ćurana), s obzirom na potražnju tržišta.
Posebna savetnica ministra poljoprivrede Tatjana Brankov obišla je ovu farmu i tom prilikom istakla da je reč o izuzetnom primeru održive poljoprivredne prakse, koja spaja stočarstvo, preradu i kreativno korišćenje nusproizvoda.
"Na ovom gazdinstvu možemo videti šta znači integracija primarne proizvodnje sa preradom i razvojem pratećih delatnosti. Od ćurećeg mesa, preko pakovanja i direktne prodaje, pa sve do upotrebe perja za ručnu izradu ukrasnih predmeta – ovo je primer ekonomske diverzifikacije koja treba da bude inspiracija i drugima", rekla je Brankov.
Ona je podsetila da je Srbija nekada imala razvijenu proizvodnju ćurećeg mesa, koje se izvozilo i na američko tržište, kao i da postoji veliki potencijal za obnovu tog sektora.
"Naše žitarice treba da koristimo za ishranu naših životinja, a ne da uvozimo meso proizvedeno od stranih sirovina. Srbija ima sve preduslove da postane izvoznik proizvoda sa dodatom vrednošću, a ne samo sirovina. Potrebno je ojačati podršku ovakvim farmama koje rade po svim standardima", naglasila je ona.
Država već podržava ovaj sektor kroz mere podsticaja, ali je, kako je ukazao domaćin, neophodno je bolje usklađivanje propisa na lokalnom i nacionalnom nivou sa evropskim propisima, kako bi se izbegle kontradiktornosti u zahtevima i olakšao dalji razvoj.
Izvori
Tagovi
Autorka