Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana jagnjadi
  • 09.12.2025. 14:15

Tri su ključne faze u ishrani jagnjadi - kako izbeći greške?

Način ishrane zavisi od tipa proizvodnje, rasnog sastava stada i vrste dostupnih hraniva.

Tri su ključne faze u ishrani jagnjadi - kako izbeći greške?
Foto: Gordana Nastić
57
0
1

Ishrana jagnjadi je jedna od najvažnijih proizvodnih faza u ovčarstvu. Način ishrane zavisi od tipa proizvodnje, rasnog sastava stada i vrste dostupnih hraniva. A da bi uzgajivači ovaca mogli pravilno da izbalansiraju obrok i naprave plan ishrane, savetodavac za stočarstvo u vranjskoj PSSS, Ivica Tomić, ističe da je neophodno da poznaju nutritivne potrebe jagnjadi.

"Potrebe za određenim nutrijentima kod jagnjadi zavise od različitih faktora, a to su telesna masa ili veličina jedinke, željena brzina prirasta i genetski potencijal samih jagnjadi za povećanje telesne mase", napominje ovaj stručnjak.

Mleko kao osnova

Faze rasta i ishrane jagnjadi se obično dele na tri faze: fazu kada još uvek sisa mleko, kada pređe na čvrstu hranu i završnu fazu.

"Ukoliko pretpostavimo da prva faza ishrane traje do mase od 15 kg, obično se potrebe jagnjeta podmiruju kroz mleko majke. Ovčije mleko je bogato proteinima, mlečnim šećerima, mastima, kalcijumom, fosforom i drugim bitnim nutrijentima."

Jagnjići sisaju
Ovčije mleko je bogato proteinima, mlečnim šećerima, mastima, kalcijumom, fosforom (foto: Mia Tadić)

Kako napominje, vrh proizvodnje mleka kod ovce je oko dvadesetog dana laktacije i ostaje na ovom nivou naredne dve do tri nedelje.

"Ovo govori da će jagnje biti sasvim u redu ukoliko bude unosilo samo majčino mleko, sve do 25, 30 dana starosti."

Ispaša i koncentrovana hrana

Posle 30 dana starosti, napominje on, potrebe za hranom rastu i ovca više ne može da podmiri te potrebe, pri čemu se prelazi na drugu fazu ishrane.

"Ukoliko se ovce uzgajaju tako da imaju redovnu ispašu, jagnjad će početi da pasu u ovom dobu da bi nadoknadili svoje potrebe za hranom", kaže Tomić.

Ovce i jagnje
Ishrana jagnjadi je jedna od najvažnijih proizvodnih faza u ovčarstvu (foto: Gordana Nastić)

S obzirom da rastu potrebe za nutrijentima, prema njegovim rečima, jagnjetu treba da se obezbedi kvalitetna koncentrovana hrana. Pored svega navedenog, potrebno je uzeti u obzir i redovnu kontrolu jagnjadi, jer ispaša može da dovede do razvoja unutrašnjih parazita, koja će značajno smanjiti razvoj i rast, pa čak dovesti i do uginuća jedinke.

"Potrebno je razviti dobar program ishrane za mladu jagnjad, koji će kasnije zameniti dojenje. Obično, ovakav program ishrane uključuje starter za jagnjad (u peletiranoj formi ili u prahu) u kome je izbalansiran nivo proteina, energije, vitamina i minerala."

Čista i zdrava voda

Dobra hrana u ovom životnom dobu treba da ima do 20 odsto suvog proteina, potpuno svarljivi udeo treba da bude 72 do 75 odsto i da sadrži odnos od 2:1 kalcijuma prema fosforu.

Takođe, treba da imaju kvalitetno seno po volji i da imaju pristup zdravoj i čistoj vodi. U posmatranoj fazi jagnjad obično teže do 25 kg, pri čemu je ova faza često povezana sa završnom, jer se kroz obe faze koristi slična hrana, sa jedinom razlikom u procentu unosa proteina.

Iz Finske u Pričević: Mia je izabrala Ivana, srpsko selo i život sa stotinu ovaca

"Jagnjad sa visokim potencijalom za rast, koja se hrane hranom baziranom na potpunim smešama, treba dnevno da dobijaju od 200 do 350 gr telesne težine. Da bi postiglo ovaj rast, jagnje svakodnevno treba da unosi količinu hrane koja iznosi 2,5 do 3,5 odsto od njegove telesne mase", podvlači ovaj stručnjak, naglašavajući da ovaj period ishrane obično traje minimum 30 dana i zavisi od željene konačne mase jagnjeta.

Izbegavati nagle promene u ishrani

Po njegovim rečima u završnoj fazi jagnje bi trebalo hraniti hranom koja sadrži 12 do 14 odsto proteina. Ukoliko se hrane količinom hrane koja iznosi tri do četiri odsto njihove telesne mase, trebalo bi da imaju dnevni prirast od 300 do 500 grama.

"Kada se jagnjad ovako hrane, može doći do acidoze ili enterotoksemije. Acidoza (kiselost) može da se izbegne tako što će se u ishranu uključiti do 20 odsto grube hrane i tako što će se izbegavati nagle promene u ishrani", savetuje on.

Takođe, zaključuje, mora se omogućiti da jagnjad imaju slobodan pristup mineralnim lizalicama koje podstiču varenje, kao i pristup zdravoj i čistoj vodi u dovoljnim količinama.


Tagovi

Ishrana jagnjadi Ivica Tomić Tri faze Koncentrovana hrana Zdrava voda


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.