Mleko ove autohtone rase sadrži značajan udeo polinezasićenih masnih kiselina i druge biološki aktivne materije koje doprinose zaštiti organizma od razvoja raka.
Sve veći broj istraživanja potvrđuje da ishrana ima značajnu ulogu u prevenciji malignih oboljenja. Među namirnicama koje privlače pažnju stručnjaka je i mleko buše. Naime, mleko ove skromne, ali genetski dragocene autohtone rase goveda, sadrži značajan udeo polinezasićenih masnih kiselina i druge biološki aktivne materije koje doprinose zaštiti organizma od razvoja raka.
Navedeno je u ovo radu "Nutritivni i antikancerogeni potencijal mleka buše: Perspektive funkcionalne ishrane i uzgoja autohtone rase", iza kojeg stoji grupa autora – Vesna Ganter, Sabahudin Tahmaz, Emir Sjedović, Krešimir Kuterovac i Maja Gregić, a koji je predstavljen na 1. Međunarodnom simpozijumu o stanju i zaštiti autohtonih rasa, koji je organizizovao Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo.
Istraživanja su pokazala da mleko buše sadrži značajne količine esencijalnih polinezasićenih masnih kiselina, uključujući linolnu kiselinu (LA), arahidonsku kiselinu (AA), eikosapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA), koje su povezane s potencijalnim antikancerogenim i protivupalnim učincima. Sadržaj CLA i a-linolenske kiseline (ALA) takođe doprinosi zdravstvenim benefitima, uključujući inhibiciju rasta ćelija i podsticanje apoptoze.
Ukupni sastav masnih kiselina pokazuje da mleko buše sadrži veći udeo mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina (MUFA i PUFA), uključujući n-3 i n-6 PUFA, dok je udeo zasićenih masnih kiselina (SFA) niži. Takav sastav mleka ukazuje na njegov nutritivni kvalitet, što ima važnu ulogu u funkcionalnoj ishrani i preventivnom delovanju protiv razvoja malignih bolesti.
"U celini, mleko buše odlikuje se povoljnim odnosom masnih kiselina i visokom koncentracijom bioaktivnih komponenti, što ukazuje na njegov visoki nutritivni i funkcionalni potencijal. Posebno je značajan njegov antikancerogeni i protivupalni efekat, koji može biti ključna prednost u promociji zdravlja potrošača i razvoju autohtone rase", navode autori.
Iako je buša poznata kao otporna, skromna i prilagođena teškim uslovima uzgoja, njena ekonomska vrednost do sada nije bila u potpunosti prepoznata. Rezultati novijih istraživanja mogli bi to promeniti. Navedene vrednosti njenog mleka otvaraju mogućnosti za razvoj nišnih proizvoda – funkcionalnih mlečnih namirnica.
Takvi proizvodi mogli bi imati značajnu tržišnu vrednost, posebno u segmentu zdrave ishrane i prevencije bolesti, gde raste interesovanje potrošača za prirodnim, autohtonim i biološki aktivnim sastojcima.
Uzgoj buša i nubijskih koza na farmama kraj Mionice - šta spaja porodice Nikolić i Blagojević?
Razvoj uzgoja buše na osnovu kvaliteta njenog mleka mogao bi da doprinese ne samo ekonomskom osnaživanju ruralnih gazdinstava, već i očuvanju genetskog bogatstva ove rase. Integracija naučnih spoznaja u praksu, kroz prilagođenu ishranu, selekciju i održive proizvodne sisteme, može osigurati i visok kvalitet mleka i bolju tržišnu poziciju proizvođača.
"Antikancerogeni potencijal mleka buše treba da igra značajnu ulogu u daljem razvoju i valorizaciji rase, pri čemu se istovremeno doprinosi očuvanju autohtone genetike i održivom stočarstvu", zaključuje se u ovom radu.
Dakle, ako se prepoznaju i podrže ove prednosti, buša bi u budućnosti mogla da postane mnogo više od simbola prošlih vremena, rasa s važnom ulogom u zdravijoj ishrani i ruralnom razvoju.
Povezana stočna vrsta
Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]
Tagovi
Autorka