Pretraživanje tekstova
Sa poslednjeg Sajma poljoprivrede u Novom Sadu, ovce sa farme Ćosić izašle su sa šampionskom titulom.
Sigurno među prvih pet najboljih farmi virtemberg ovaca nalazi se i gazdinstvo Ćosić iz Ravnog Sela kod Vrbasa. Ovih dana zadovoljno trljaju ruke, jer je cena jagnjadi više nego dobra. Ipak, oni u svoja grla od početka ulažu vredno, najpre kroz genetiku, pa kroz hranu.
"Za 180 grla, sa nekih dvadesetak jutara - 13 ili 14 ha uspevamo da namirimo svu hranu. Dok smo držali 400 - 500 komada, imali smo šezdesetak jutara, ali opet znači nam dupla žetva koju radimo. Sejemo pšenicu i ječam, u leto sejemo razne smeše trava, kulture koje dospevaju za 120 dana. Stignemo da pokosimo i uradimo senažu od toga. U jesen sejemo raž, pa kad skinemo raž, u aprilu mesecu, sejemo kukuruz ili soju", objasnio je detaljno Filip Ćosić koji sa svojim bratom i ocem vodi računa o porodičnoj farmi i dodao da hrane mora biti dovoljno i mora biti kvalitetna.
Ali, još jedna karika bez koje ovaj proizvodni lanac ne bi mogao biti toliko uspešan je vrhunska genetika o kojoj Ćosići jako vode računa.
"Definitivno, nemačka genetika dosta povećava broj jaganjaca. Dosta ovaca se blizni. Brže napreduju i brže sazrevaju. Šta Nemačka gleda, to se i mi trudimo da vidimo, kako su razvijene te životinje. Koliko im treba vremena da dođu do 35 kilograma, jer je bitno da u što kraćem periodu dođe na klanje", kaže naš sagovornik i dodaje da se gleda raspored ekstremiteta u zavisnosti da li je ovca namenjena za proizvodnju mesa, mleka ili vune.
"Zato smo mi, kad smo birali ovna, uzeli onog koji ide za proizvodnju mesa", kaže Filip Ćosić.
Više o ovoj farmi, pogledajte u videu:
Tagovi
Virtemberg ovce Filip Ćosić Nemačka genetika Ishrana ovaca Dupla žetva
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Iako prolazi kroz određene cikluse, živinarstvo u Srbiji predstavlja granu stočarstva koja ima potencijal za brz rast. Naša zemlja poseduje značajne preduslove za razvoj i izvoz, posebno u svetlu ekspanzije potražnje za ovom vrstom mesa na... Više [+]
Iako prolazi kroz određene cikluse, živinarstvo u Srbiji predstavlja granu stočarstva koja ima potencijal za brz rast. Naša zemlja poseduje značajne preduslove za razvoj i izvoz, posebno u svetlu ekspanzije potražnje za ovom vrstom mesa na domaćem i međunarodnom tržištu. Međutim, regulative EU donose strože standarde u oblasti zaštite životinja i ekološke održivosti. ”Primedbe Evropske komisije nakon njihovih revizija sistema u Republici Srbiji su popis živine, kontrola zdravlja živine i službena kontrola. Potrebno je izvršiti popis gazdinstava sa živinom, uvesti broj jedinki u jatima, zatim kategorizacija gazdinstva”, objašnjava direktorka PU Zajednica živinara Sanja Čelebićanin. #zivinarstvo