Praćenje i razumevanje potreba za vitaminom B3 kod goveda, a posebno kod teladi, od velike je važnosti za uzgajivače.
Odrasla goveda imaju sposobnost proizvodnje značajne količine vitamina B3 (niacina) u svom buragu, gde se odvija proces fermentacije hrane. Iako se ovaj vitamin prirodno sintetiše, u određenim situacijama ga je potrebno dodavati ga kroz ishranu, prenosi Agrarheute.
Niacin pripada grupi vitamina koji su topivi u vodi i koji jača imuni sistem. Prirodno se nalazi u obliku nikotinske kiseline u biljkama, algama i nekim bakterijama. Kada ga konzumiraju životinje, u njihovom organizmu se pretvara u nikotinamid. Kod preživara, poput goveda, vitamini topivi u vodi obično se sintetišu delovanjem mikroorganizama u buragu. Nakon toga, apsorbuju se u krvotok i postaju aktivni u raznim metaboličkim procesima unutar tela.
Niacin se, pojašnjavaju, ne može skladištiti u telu životinje, što znači da mora da bude stalno dostupan. Kod odraslih preživara, kontinuirana sinteza ovog vitamina u buragu, sa mogućnošću sinteze iz esencijalne aminokiseline triptofana, obično je dovoljna za zadovoljenje njihovih potreba, čak i kod visokih prinosa mleka.
Ipak, za telad dodavanje u hranu može biti ključno zbog njihove ograničene sposobnosti proizvodnje ovog vitamina čiji nedostatak izaziva usporen rast i gubitak telesne mase. To posebno važi u ranim fazama života kada burag još nije u potpunosti razvijen i funkcionalan i dohrana postaje ključna kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj.
Ishrana krava u vreme tranzicije odnosno tri nedelje pre i tri nakon teljenja, smatra se najzahtevnijom i tu se svaka greška višestruko plaća, objašnjavaju i izv.prof.dr.sc. Miljenko Konjačić i doc.dr.sc. Nikolina Kelava Ugarković iz Zavoda za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Kako ističu u Zborniku predavanja sa 15. Savetovanja uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj, tokom tog zahtevnog perioda treba da im se obezbedi poseban režim ishrane kako se ne bi dogodilo da pred samo teljenje prestanu da jedu. U toj fazi visoko mlečnim kravama dobro je davati niacin.
Napominju i da je u naredne dve nedelje nakon teljenja potrebno svaku kravu individualno kontrolisati i pratiti opšti izgled, apetit, telesnu temperaturu, konzistenciju balege i kondiciju. Hrana im mora biti stalno dostupna.
Tagovi
Autor