Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vitamin E
  • 28.12.2025. 07:30

Zovu ga "vitamin plodnosti", ali njegova uloga ide mnogo dalje

Kakva je veza vitamina E s mastitisom, plodnošću, imunitetom i kvalitetom mleka i mesa? Odgovore smo potražili kod Pere Gnjidića, specijaliste za govedarstvo-proizvodnju mleka u kompaniji "Sano".

Zovu ga "vitamin plodnosti", ali njegova uloga ide mnogo dalje
Foto: AK grafika*
47
0
0

Iako u ishrani goveda često ostaje u senci minerala, energije i proteina, vitamin E je jedan od najvažnijih nutrijenata u proizvodnji mleka i mesa. Kod visoko proizvodnih mlečnih krava, potrebe za njim posebno rastu u periodu intenzivnog metabolizma i povećanog oksidativnog stresa. Ne treba zanemariti niti njegovu povezanost s mastitisom, plodnošću, imunitetom i kvalitetom mleka i mesa.

"Kod preživara, posebno visoko proizvodnih mlečnih krava, potrebe za vitaminom E sve su veće zbog metaboličkih zahteva povezanih s visokom proizvodnjom i ekoloških faktora", napominje Pero Gnjidić, specijalista za govedarstvo-proizvodnju mleka u kompaniji "Sano".

Među njegovim biološkim funkcijama najvažnije su: neutralizacija slobodnih radikala, jačanje imunološkog odgovora, zaštita mišićnog tkiva, podrška reproduktivnom sistemu i poboljšanje stabilnosti i kvaliteta mleka i mesa.

Uloga u organizmu goveda i proizvodnji

Vitamin E (tokoferol), pojašnjava, deluje kao glavni antioksidans u zaštiti ćelijskih membrana, štiteći ćelije od oksidativnog stresa, sprečavajući oštećenje tkiva i doprinoseći stabilnom funkcionisanju brojnih organskih sistema. Kod mlečnih krava, visoke proizvodnje i intenzivnog metabolizma, posebno u periodu oko telenja, adekvatno snabdevanje ovim vitaminom direktno je povezano sa zdravljem vimena, uspehom reprodukcije i imunitetom.

Dakle, period oko telenja najkritičniji je za pojavu metaboličkih i infektivnih bolesti, dok je smanjenje rizika od pojave mastitisa jedna od najpoznatijih veza vitamina E s proizvodnjom mleka. On podržava funkciju leukocita i njihovu sposobnost borbe protiv bakterijskih infekcija u mlečnoj žlezdi.

Mimpro NU 500
Mipro NU 500 sadrži vitamine i minerale uključujući antioksidanse (Foto: Pero Gnjidić)

"Brojna istraživanja pokazuju da suplementacija vitaminom E i selenom smanjuje učestalost kliničkog i subkliničkog mastitisa, skraćuje trajanje upala i poboljšava kvalitet mleka, odnosno utiče na niži broj somatskih ćelija", navodi naš sagovornik, dodavši da se viša proizvodnja i njena bolja stabilnost takođe mogu pripisati ovoj vezi, jer dovoljan nivo vitamina E pospešuje zdravlje vimena i rezultira stabilnijom laktacijom.

Takođe, s razlogom ga nazivaju "vitamin plodnosti", jer je reprodukcija krava snažno povezana s oksidativnim stresom, posebno nakon telenja. Njegov nedostatak može dovesti do: zaostajanja posteljice, upala materice = metritisa i endometritisa, slabijeg tonusa materice, slabije izraženosti estrusa i dužeg servis perioda.

"Vitamin E smanjuje upalne procese i podržava normalne kontrakcije materice, što je ključno za pravovremeno izbacivanje posteljice i brži razvoj fiziološke reproduktivne funkcije", napominje Gnjidić.

Imunitet kod mladih i odraslih životinja

Telad se rađa s ograničenim zalihama vitamina E. Kako je kolostralna apsorpcija ključna, njegov nedostatak, kao i selena, kod krave rezultira slabijim kvalitetom kolostruma i smanjenim imunitetom teleta. Posledice uključuju slabiji refleks sisanja, povećanu sklonost prolivima i respiratornim infekcijama, slabiji rast i povećanu smrtnost teladi.

Kod odraslih goveda je, prema rečima ovog stručnjaka, važan za jak odgovor imuniteta, oporavak od infekcija i otpornost na stresne uslove (transport, promena hrane, toplotni stres).

Tov bikova
Značajna je uloga vitamina E i kod tova junadi (Foto: Sano)

U tovnom govedarstvu, adekvatno snabdevanje životinja vitaminom E doprinosi poboljšanju stabilnosti boje mesa, manjem oksidativnom kvarenju, dužem roku trajanja, kao i boljem ukupnom senzornom utisku.

"Vitamin E usporava proces oksidacije mioglobina, čime meso duže zadržava svež izgled", dodaje Gnjidić.

Faktori potrošnje

Treba napomenuti i da se preživari razlikuju od monogastričnih životinja po tome što burag razgrađuje deo vitamina E, što znači da je stvarni unos manji od onog u obroku, pa su potrebne veće količine.

I kvalitet voluminozne hrane direktno utiče na nivo sadržaja ovog mikro nutrijenta, kojeg silaže sadrže manje od sveže biljke koja se silira, a i duže skladištenje smanjuje njegovu količinu u hrani. Stručnjak pojašnjava da u praksi, najveći gubici nastaju u loše konzervisanoj silaži, gde dolazi do razgradnje tokoferola.

Hrana siromašna vitaminom E ili s dosta materija koje povećavaju potrebe: Stare ili loše skladištene silaže, suva hrana s visokim procentom polinezasićenih masnih kiselina, obroci s puno oksidovanih masti, obroci s puno skroba.

Određene situacije u govedarstvu povećavaju potrebu za ovim vitaminom. Primer je visoka mlečnost - što krava ima veću proizvodnju, to je veći oksidativni stres i potreba za antioksidansima. Period oko telenja (tri nedelje pre i posle) je najkritičniji jer imuni sistem slabi, a organizam troši velike količine vitamina.

"Ne treba zaboraviti ni toplotni stres jer visoke temperature povećavaju proizvodnju slobodnih radikala. Takođe, njegovu potrošnju povećavaju bolesti i infekcije jer telo troši vitamin E tokom imunološke reakcije", navodi specijalista za govedarstvo, dodajući da potrebe variraju zavisno od obroka, kondicije i proizvodnje.

Opće preporuke su:

Goveda

Preporučene količine

Visoko steone krave (tri nedelje pre telenja)

2.000 – 4.000 mg/dan

Krave u laktaciji

600 – 2.000 mg/dan, uz adekvatno dodavanje selena

Telad

150 – 300 mg/kg ST

Tovna junad

400 – 800 mg/dan, u završnoj fazi tova do 2000 mg/dan

Najjači efekat

Kako pojašnjava naš sagovornik, vitamin E najjači efekat pokazuje u kombinaciji sa selenom, jer zajedno čine najvažniji antioksidativni sistem u telu goveda: tokoferol štiti ćelijske membrane, dok selen kroz enzim glutation-peroksidazu uklanja perokside nastale oksidacijom. Zbog toga se nedostatak jednog nutrijenta često manifestuje slično kao nedostatak drugog.

"U nekim situacijama, čak i uz adekvatnu suplementaciju, smanjena apsorpcija selena, na primer, zbog visokog udela sumpora u vodi ili hrani, može povećati potrebe za vitaminom E", napominje.

SanBull
SanBull, proteinski koncentrat za tov junadi, sadrži vitamin E i selen koji podržavaju otpornost i optimalnu strukturu mesa

Dodavanje putem hrane

Sve njegove prethodno navedene uloge čine ga nezamenljivim delom moderne ishrane. Kako goveda ne mogu samostalno da ga sintetišu, redovno dodavanje je nužno. U praksi je najčešće i najjednostavnije, a ujedno je i efikasno, dodavanje putem hrane: "Bilo kao sastavni deo složenih mineralno-vitaminskih dodataka koji uz E vitamin sadrže čitav niz potrebnih minerala i vitamina i daju se govedima umešani u TMR obroke, kompletne ili dopunske krmne smese ili kod držanja na paši u obliku čvrstih lizalica za dodatno snabdevanje mineralima i vitaminima na pašnjaku", zaključuje Gnjidić.

Dakle, nije reč o samo još jednoj stavci u obroku, važan je za zdravlje i stabilnu proizvodnju, posebno u vreme telenja, ranoj laktaciji i u stresnim periodima, kada su krave osetljivije na bolesti i reproduktivne probleme. Drugim rečima, ne možemo ga smatrati troškom, već preventivnom merom koja održava zdravije životinje, što znači i manje veterinarskih intervencija, kao i bolju ekonomiku farme.

*Naslovna fotografija: Sano/Karolina Rastija


Tagovi

Vitamin E Pero Gnjidić Sano Vitamin plodnosti Mastitis Ishrana goveda


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

SANO - Savremena ishrana životinja d.o.o.

Josifa Pančića 8, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +38121444921, e-mail: sano@sano.rs web: https://sano.rs/