Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete u šumama
  • 09.06.2025. 10:30

Prošle godine bespravno posečeno 37.010 kubnih metara drveća u državnim šumama

U 2024. godini evidentirano je 98 požara u državnim šumama na površini od 3.573 hektara, saopštio je Republički zavod za statistiku

Prošle godine bespravno posečeno 37.010 kubnih metara drveća u državnim šumama
Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki
37
0
0

Ukupne štete u državnim šumama Srbije u 2024. godini, iskazane po zapremini drveta, iznose
181.544 kubnih metara, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). Od toga, štete koje je naneo čovek iznose oko 37.638 kubnih metara, odnosno 343 hektara, a na bespravnu seču odnosi se čak 37.010 kubnih metara.

Najviše je bespravno posečeno lišćara i to u regionu Južne i Istočne Srbije.

"Dejstvom elementarnih nepogoda (vetar, kiša, grad i sneg) prouzrokovana je šteta od oko 96.837 kubnih metara zapremine drveta, što iznosi oko 53 odsto od ukupnih šteta nastalih u državnim šumama", navodi se u izveštaju.

Zakon o krčenju šuma: Samo četiri zemlje pod strogim nadzorom EU

U 2024. godini evidentirano je 98 požara u državnim šumama na površini od 3.573 hektara, pri čemu je oštećena zapremina drveta od 19.121 kubnih metara.

"U privatnim šumama opožarena površina iznosi 2.497 hektara, a oštećeno je 13.613 metara kubnih drveta. Štete od biljnih bolesti u državnim šumama u 2024. godini iznose oko 7.916 kubnih metara", zaključuje RZS.


Izvori

Republički zavod za statistiku


Tagovi

RZS Štete Bespravna seča Požar Opožarena površina


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje. Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim pre... Više [+]