Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj bobica
  • 26.06.2025. 07:30

Da li znate kako se razvijaju zelene bobice grožđa i koliko to traje?

Rast zelenih bobica odvija se u tri faze - koje su i kako protiču?

Da li znate kako se razvijaju zelene bobice grožđa i koliko to traje?
Foto: PIS Srbija
84
6
0

Razvoj zelenih bobica grozdova započinje nakon oplođenja, a završava se šarkom (početak fenofaze sazrevanja grožđa). Začetkom bobica formiraju se njihovi delovi i to pokožica, meso bobica, endokarp sa semenkama.

Rast zelenih bobica odvija se u tri faze. Tokom prve dolazi do intezivnog deljenja ćelija, a nakon ove nastupa druga faza u okviru koje se formiraju semenke. U trećoj fazi razvoja zelenih bobica intenzivira se priliv materija i povećanje zapremine ćelija. U najvećoj meri se koncentrišu voda, šećeri, kiseline, taninske materije, aromatske materije i drugo.

U ovoj fazi, usled jačeg priticaja hranljivih materija, počinje nagli porast bobica. Kada zelene bobice dostignu prečnik 3 do 4 mm, izvestan broj se ospe. Stepen osipanja je u direktnoj zavisnosti od raspoložive količine hranljivih materija. Preostale bobice nastavljaju sa intezivnim rastom.

Od 30 do 120 dana

Dužina razvoja zelenih bobica je sortno svojstvo. Kod sorti veoma ranog i ranog vremena zrenja (Kraljica vinograda, Kardinal, Čabski biser, Sovinjon beli) traje 30 do 40 dana, dok kod sorti kasnijeg vremena zrenja (Kaberne sovinjon, Kaberne fran, Prokupac, Smederevka, Zimsko belo, Sultanina) traje 90 do 120 dana.

Mlade bobice su zelene boje, bogate hlorofilom pomoću koga obavljaju fotosintezu i stvaraju do petine potrebne hranljive materije (asimilativa) za svoj razvoj. Ostatak hranljivih materija dospeva u bobice iz korena i listova.

Vinova loza u osetljivoj fazi cvetanja, oprez zbog plamenjače i pepelnice

Sadržaj hlorofila u bobicama uslovljava u njima obavljanje asimilacije (stvaranje ugljenih hidrata). Kada bobice dostignu veličinu karakterističnu za odgovarajuću sortu, hlorofil počinje da se gubi, pa se smanjuje asimilacija. Bobice su u ovoj fazi zelene boje.

Kako se povećava procenat šećera?

Sa porastom bobica 6 do 8 mm razvijaju se stome koje omogućavaju izmenu gasova i transpiraciju i uspostavlja se normalan sistem disanja. Sa povećanjem veličine bobica, stome se deformišu i nastaju lenticele koje preuzimaju ulogu disanja i koje su kod pojedinih sorti jasno uočljive u vidu sitnih tačaka tek na pokožici sazrele bobice (Sovinjon, Prokupac).

U zelenim bobicama u najvećoj količini su prisutne organske kiseline (30 do 50 g po kilogramu sveže mase), dok šećera ima u neznatno maloj količini (svega do jedan odsto), ali u zavisnosti od sorte. U početku faze rasta zelenih bobica, sadržaj kiselina je od 30 do 40 g po litri, što se kasnije postepeno smanjuje. U početku faze rasta bobica, one sadrže 5 do 6 g šećera na litar soka, dok se pri kraju ove faze sadržaj šećera povećava na 10 do 15 g na litar soka. Dalje, sintetišu se tanini, deo flavonida i drugih jedinjenja koja grožđu i vinu daju poseban akcenat svežine.

Šarak faza dozrevanja

Sledeća faza je momenat razgradnje hlorofila i početak nakupljanja bojenih pigmenata i označena je kao šarak. U ovoj početnoj fazi šarka bobice u grozdu budu prošarane karakterističnom nijansom boje pokožice za sortu.

Genetska banka na otvorenom: Posađeno 279 sorti vinove loze iz celog sveta

U našim uslovima "šarak" započinje od polovine jula do polovine avgusta. Sa većim stepenom zrenja opada sadržaj ukupnih kiselina, dok se povećava koncentracija šećera. U grožđanom soku - širi sadržaj šećera varira od 15 do 25 odsto, a kiselina 3 do 12 g /litri i daju grožđu specifičan "buke".

Faza porasta bobica u regionu Negotina

A prema izveštaju Prognozno izveštajne službe zaštite bilja (PIS) zasadi vinove loze u regionu Negotina nalaze u osetljivoj fazi razvoja - faza porasta bobica. Preporučuju se hemijske mere zaštite vinograda od bolesti i štetočina.

Vizuelnim pregledom naličja listova uočeno je dominantno prisustvo larvi drugog razvojnog stupnja, kao i pojedinačni primerci trećeg larvenog stupnja cikade Scaphoideus titanus koja je prenosilac fitoplazme Flavescence doree, prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze. Sa visokim dnevnim temperaturama, očekuje se masovna pojava trećeg larvenog stupnja ove cikade koji je infektivan.

Takođe, u ovom regionu je u toku let leptira i početak polaganja jaja druge generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana). U cilju suzbijanja navedenih štetočina preporučuje se primena nekog od registrovanih preparata na bazi aktivne materije deltametrin. Visoke dnevne temperature pogoduju i razvoju pepelnice vinove loze.


Tagovi

Zelene bobice Šarak faza Tri faze Procenat šećera Sortno svojstvo Organske kiseline


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hyalopterus pruni na šljivi! Ukoliko primetite kolonije ovih lisnih vaši primenite neki od registrovanih preparata na bazi acetamiprida, cipermetrina, deltametrina ili flonikamida. Lisne vaši sisaju biljne sokove što uzrokuje hlorozu, kasni... Više [+]