Krnjevo ima jedinstvenu pojavu u Evropi - gravitacioni podrum namenjen samo za kaberne sovinjon.
Gravitacioni podrumi su retkost, a u Srbiji su napravljena svega dva. Još su ređi oni koji su posvećeni samo jednoj vrsti vina. U selu Krnjevo kod Velike Plane postoji jedan takav.
Ovakva vrsta podruma, a ovde je reč o vinarskom, podrazumeva pogodnu konfiguraciju terena i vešto arhitektonsko izvođenje. Dobit je u preradi grožđa po nešto drugačijem principu nego u klasičnim podrumima. Ovaj podrum nije jedinstven samo po prirodnom padu vina, već i po tome što je napravljen isključivo za kaberne sovinjon.
Uobičajeno je da se grožđe prvo unosi u podrum pod zemlju, a na površinu iznosi vino. Miodrag Radovanović sa nivoa zemlje ubacuje grožđe, a vino prirodnim padom kroz faze proizvodnje spušta se u zemlju. Ovaj sistem proizvodnje u gravitacionim podrumima nije atrakcija, već služi drugačijoj i kako tvrdi vlasnik, boljoj preradi grožđa.
"Grožđe se ne mulja, već se samo otresa i preko elevatora se spušta u tankove na prvi nivo ispod zemlje. Zatim na drugom nivou slede fermentori. Tu se vino presuje. Kako je ovo gravitacioni podrum, presa je na nižem nivou i potiskuje grožđe odozdo, za razliku od načina prerade u klasičnim podrumima, gde presa pritiska odozgo. Time se u tehnologiji dobija bolji način prerade zrna. Nakon toga vino se razvija u baricima i oni su na trećem nivou ispod zemlje", kaže Radovanović.
Da biste napravili gravitacioni podrum potrebno je uzvišenje, kako bi on imao prirodan pad. Na vrhu brda, odnosno vinarije, vrši se prerada dok se na samom dnu skladište gotova vina. To je svakako drugačije od dosadašnje prakse, a u Šumadiji u šali kažu da imaju sreće da žive u brdovitim predelima i mogu sebi da priušte gravitacione podrume.
Ovaj podrum napravljen je sa namerom vlasnika da u njemu pravi samo kaberne sovinjon, u čijoj proizvodnji su i najuspešniji. Posebno u "reserve" seriji. To je možda jedinstvena pojava na evropskom tlu, da je isključivo kaberneu posvećen podrum.
"Sistem proizvodnje u gravitacionim podrumima omogućava kontinuitet u proizvodnji visoko kvalitetnih vina svake godine, što nam je i cilj. Podrum je napravljen kao kruna tridesetogodišnjeg rada i na taj način mi ćemo stabilizovati vrhunsku seriju kaberne sovinjona, koja nam je jako bitna. Među prvima smo napravili zaštitu geografskog porekla i nećemo prodati sva vina u jednoj godini. Na taj način iz ove vinarije moći ćemo da pravimo zalihe iz dobrih godina i tako ćemo da izbegnemo prodaju u lošijim godinama", kaže Radovanović.
Na vrhu brda, odnosno vinarije, vrši se prerada dok se na samom dnu skladište gotova vina
Radovanovićevi vinogradi su podignuti na obližnjem brdu i prostiru se na 38 hektara. Osim po gravitacionom podrumu, koji je uz to posvećen i jednoj vrsti vina, Radovanović se usudio i za još jednu novinu. Jedan deo vinograda je napravljen na "terasama". Ovaj način gajenja vinove loze tipičnan je za pojedina područja u Portugaliji ili Španiji. Želi da isproba da li na prvi pogled nepristupačni tereni pod velikim nagibom mogu da se iskoriste u vinogradarstvu i poljoprivredi uopšte.
Foto: Biljana Nenković
Foto prilog
Tagovi
Autorka