Pretraživanje tekstova
Radna grupa za vino Evropske komisije izdala je niz preporuka koje bi trebale da osiguraju održivost vinskog sektora
Iako je Evropska unija sjetski lider u proizvodnji (60 odsto), potrošnji (48 odsto) i izvozu vina (60 odsto), društvene i demografske promene utiču na količinu, kvalitet i vrste koje se konzumiraju, a potrošnja je trenutno na najnižem nivou u posljednje tri decenije, objavila je Evropska komisija.
Kažu, potrošači sve češće biraju svežija i lakša vina kao i druga pića dok se tradicionalna izvozna tržišta za vina iz EU-a suočavaju s padom potrošnje i geopolitičkim izazovima.
Grupa za vino Evropske komisije izdala je zato niz preporuka kako bi osigurala održivost vinskog sektora, a koje su podržale sve zemlje članice.
Među njima su istakli potrebu za upravljanjem potencijalom proizvodnje vina kako bi se rešila prekomerna ponuda. Ti alati, kažu, uključuju ciljane programe krčenja vinograda za određene regione ili vinske sorte, privremenu modulaciju proizvodnog potencijala kroz fleksibilniji sistem upravljanja odnosno odobrenja sadnje i ponovnu sadnju vinove loze ili mehanizme za olakšavanje prilagođavanja prinosa grožđa.
Grupa takođe naglašava potrebu za jačanjem otpornosti vinogradara na tržišne i klimatske rizike efikasnijom borbom protiv nepoštene trgovačke prakse. Kada je reč o proračunu Zajedničke poljoprivredne politike za vinski sektor, preporučuju izmene nacionalnih programa podrške kako bi bili fleskibilniji i omogućila se brža reakcija na tržišne ili klimatske poremećaje.
Dalje, ističe se važnost prilagođavanja sektora promenjivim preferencijama potrošača i globalnim tržišnim trendovima, podstičući inovacije i razvoj proizvoda poput dealkoholisanih vina. Preporučuje se olakšavanje direktne prodaje od proizvođača do potrošača i podsticanje enoturizma, kao i promovisanje vina EU-a kao simbola održivosti, ruralnog razvoja i kulturne baštine.
"Potrebno je ojačati otpornost našeg vinskog sektora kao i prilagoditi ga novim tržišnim trendovima kako bismo osigurali dugoročnu održivost. Kroz ove mere, koje uključuju povećanje konkurentnosti, održivosti i otpornosti, osiguraćemo da sektor bude bolje pripremljen za budućnost i sposobniji da se nosi sa izazovima koji nas čekaju", istakao je Kristof Hansen, poverenik za poljoprivredu i hranu.
Tagovi
Vino ZPP Grupa za vino EU Kristof Hansen Poverenik za poljoprivredu i hranu
Autor
Više [+]
Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Na fotografiji je Pudla"Skubi" koja često pozira ovom fotografu ali i ostalim ljubiteljima kućnih ljubimaca koji se zadese u Parku u naselju Prozivka u Subotici u čestim igrama sa drugim ljubimcima !#RuralFoto#životinje
Milovan Vucicevic
pre 2 nedelje
Poštovana Leticija ,Hvala Vam na lajku ! Poštovana Leticija ,Hvala Vam na lajku !
Milovan Vucicevic
pre 2 nedelje
Poštovana Gordana , Hvala Vam na lajku! Poštovana Gordana , Hvala Vam na lajku!