Pretraživanje tekstova
Mraz se pojavio nakon vrlo blagih temperatura u martu zbog kojih su se mladice rano razvile. Oni koji su orezali lozu nešto kasnije, mogli bi imati manje štete.
Mraz je u pojednim francuskim vinogradarskim regijama proteklih dana napravio veliku štetu.
"Imam tridesetak hektara kalemljenog merloa koji je već imao više od dva raširena lista. Sve se smrzlo" , požalio se Erik Mejnud, vinar iz mesta Landerou, u departmanu Žirond, na jugozapadu zemlje za vitisphere.
Tek 20-ak kilometara severnije, u Muljet e Viljmartonu, Vinsent Žerud na društvenim je mrežama podelio "spaljene" pupoljke vinove loze. Tamo je tokom noći sa subote na nedelju zabeleženo do -7°C.
"Sve je izgorelo", napisao je ispod dve fotografije, a u komentarima njegovih kolega sa jugoistoka se može videti da ni oni nisu bili pošteđeni.
Mraz se pojavio nakon vrlo blagih temperatura u martu zbog kojih su se mladice rano razvile.
Prateći prognozu, neki su vinogradari u svojim zasadima zapalili sveće, plinske turbine pa i slamu. Oni koji su orezali lozu nešto kasnije, mogli bi da imaju manje štete.
Pojedini se teše kako imaju dovoljno sorti koje zru kasnije.
"Za nekoliko dana ćemo shvatiti da zasadi reagiraju bolje od očekivanog", optimističan je vinogradar Benua Gotje koji smatra kako se ipak neće ponoviti 2021. kada je francusku vinsku industriju u aprilu poharao najgori mraz u poslednjih nekoliko decenija.
Ostali bez polovine roda vinove loze - Francuskoj nisu pomogli ni helikopteri
Prošlogodišnja proizvodnja vina zabeležena je kao jedna od najgorih u istoriji.
Treba napomenuti da je u Šampanju, na severoistoku Francuske temperatura bila rekordno niskih -9°C, što je poslednja takva u aprilu zabeležena 1947. godine. Tamo vegetacija još nije intenzivno krenula pa su vinogradi ostali pošteđeni.
Kada je reč o drugim kulturama, reuters piše kako su najviše pogođeni uzgajivači šljiva, trešanja, jabuka i krušaka, a neki bi mogli izgubiti najmanje 80 odsto roda.
Cene svežeg voća već su prošle godine tamo porasle za četiri odsto, što je daleko iznad rasta prosečnog indeksa hrane od 0,6 odsto, objavila je statistička kancelarija Insee.
Porast bi ove godine došao u vreme kada inflacija već dostiže rekordne vrednosti u toj zemlji.
Tagovi
Mraz Vinograd Francuska Rane sorte Aprilski mraz Šampanja
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede u Novom Sadu smo takođe zatekli i domaće proizvode od magulice koje proizvodi Sava Graorac iz Kovilja. Od proizvoda nema šta nema! - Slanine, čvaraka, šunke, presovane butkice, masti i domaćih namaza za p... Više [+]
Na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede u Novom Sadu smo takođe zatekli i domaće proizvode od magulice koje proizvodi Sava Graorac iz Kovilja. Od proizvoda nema šta nema! - Slanine, čvaraka, šunke, presovane butkice, masti i domaćih namaza za prave gurmane. Ukoliko ste ljubitelj mesnih delikatesa, njegov štand morate posetiti a dočekaće vas širokim osmehom i kvalitetnim proizvodima. A eko kako to izgleda uživo. :D
Lidija Pribelja
pre 2 nedelje
Komšija tu iz Kovilja, možemo lako nabaviti šta nam treba šefe. :D Komšija tu iz Kovilja, možemo lako nabaviti šta nam treba šefe. :D