Pretraživanje tekstova
Mraz se pojavio nakon vrlo blagih temperatura u martu zbog kojih su se mladice rano razvile. Oni koji su orezali lozu nešto kasnije, mogli bi imati manje štete.
Mraz je u pojednim francuskim vinogradarskim regijama proteklih dana napravio veliku štetu.
"Imam tridesetak hektara kalemljenog merloa koji je već imao više od dva raširena lista. Sve se smrzlo" , požalio se Erik Mejnud, vinar iz mesta Landerou, u departmanu Žirond, na jugozapadu zemlje za vitisphere.
Tek 20-ak kilometara severnije, u Muljet e Viljmartonu, Vinsent Žerud na društvenim je mrežama podelio "spaljene" pupoljke vinove loze. Tamo je tokom noći sa subote na nedelju zabeleženo do -7°C.
"Sve je izgorelo", napisao je ispod dve fotografije, a u komentarima njegovih kolega sa jugoistoka se može videti da ni oni nisu bili pošteđeni.
Mraz se pojavio nakon vrlo blagih temperatura u martu zbog kojih su se mladice rano razvile.
Prateći prognozu, neki su vinogradari u svojim zasadima zapalili sveće, plinske turbine pa i slamu. Oni koji su orezali lozu nešto kasnije, mogli bi da imaju manje štete.
Pojedini se teše kako imaju dovoljno sorti koje zru kasnije.
"Za nekoliko dana ćemo shvatiti da zasadi reagiraju bolje od očekivanog", optimističan je vinogradar Benua Gotje koji smatra kako se ipak neće ponoviti 2021. kada je francusku vinsku industriju u aprilu poharao najgori mraz u poslednjih nekoliko decenija.
Ostali bez polovine roda vinove loze - Francuskoj nisu pomogli ni helikopteri
Prošlogodišnja proizvodnja vina zabeležena je kao jedna od najgorih u istoriji.
Treba napomenuti da je u Šampanju, na severoistoku Francuske temperatura bila rekordno niskih -9°C, što je poslednja takva u aprilu zabeležena 1947. godine. Tamo vegetacija još nije intenzivno krenula pa su vinogradi ostali pošteđeni.
Kada je reč o drugim kulturama, reuters piše kako su najviše pogođeni uzgajivači šljiva, trešanja, jabuka i krušaka, a neki bi mogli izgubiti najmanje 80 odsto roda.
Cene svežeg voća već su prošle godine tamo porasle za četiri odsto, što je daleko iznad rasta prosečnog indeksa hrane od 0,6 odsto, objavila je statistička kancelarija Insee.
Porast bi ove godine došao u vreme kada inflacija već dostiže rekordne vrednosti u toj zemlji.
Tagovi
Mraz Vinograd Francuska Rane sorte Aprilski mraz Šampanja
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.