Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vršački vinogradi
  • 11.03.2017. 11:00

Novi vlasnik obnavlja "Vršačke vinograde"

Glavni planovi novog vlasnika "Vršačkih vinograda" su revitalizacija vinograda i podizanje novih zasada, saniranje lošeg stanja u preduzeću i stvaranje razvojne perspektive vinogradarstva i vinarstva u toj regiji.

Foto: Aleksandar Tasic / Flickr
  • 2.134
  • 96
  • 0

Revitalizacija vinograda, sanacija zatečenog stanja i stvaranje razvojne perspektive vinogradarstva i vinarstva, planovi su Rodoljuba Draškovića, vlasnika kompanije "Swisslion", koja je nedavno kupila "Vršačke vinograde",javlja RTV.

Direktor "Vršačkih vinograda" Saša Obradović objašnjava da je pri preuzimanju ovog preduzeća u pogonima zatečeno loše stanje, dotrajala i nefunkcionalna oprema, urušeni objekti, a to će zahtevati mnogo rada i novca da bi se proizvodnja obnovila i preduzeće postalo profitabilno.

U planu stvaranje vršačkog vinogorja

Kako kaže Obradović, u planu je stvaranje takozvanog vršačkog vinogorja. Ono će objediniti vinograde u vlasništvu preduzeća, ali i privatne vinograde. Pre toga treba obnoviti zastarelu mehanizaciju i prokrčiti zapuštene vinograde, kako bi ponovo počeli da daju očekivani prinos.

Podizanje novih vinograda i obnova mehanizacije

Obradović naglašava da se planira podizanje novih vinograda kako bi se nameni privela površina od 950 hektara, ali su svesni toga da to neće moći da se uradi na 120-150 hektara zbog ranije loše obrade vinograda. On napominje da će novi menadžment uložiti novac i u kupovinu novih traktora i pripadajuće mehanizacije neophodnih za obavljanje svakodnevnih poslova u vinogradima.

Otvoren stalni poziv za zaposlenje

Saša Obradović ističe da su "Vršački vinogradi" već angažovali 40 radnika po ugovoru, kao i još 160 na privremenim i povremenim poslovima. Međutim, kako tvrdi Obradović, radnike nije lako naći, pa je poziv za zaposlenje stalno otvoren stanovnicima Vršca i okolnih mesta.

Vršački podrum i dalje je najveći vinski podrum u Srbiji

Kada je reč o vršačkom vinskom podrumu on je nekada, u najboljim godinama, proizvodio oko 12 miliona litara "Banatskog rizlinga" godišnje, dok se tokom osamdesetih proizvodilo danas gotovo nezamislivih 20 miliona litara na godišnjem nivou, objašnjava tehnolog Aleksandar Ivkov, dodavši da je nakon privatizacije privatizacije plan novog rukovodstva da ponovo dostigne taj proizvodni nivo.

Direktor "Vršačkih vinograda" Saša Obradović zaključuje da se radi na tome da se kapaciteti nove fabrike vina osposobe za preradu grožđa sa 5.000 ha vinograda vršačkog vinogorja. Tako bi "Vršački vinogradi" i vinarija zauzeli vodeće mesto u Evropi, a to je glavni cilj novog vlasnika.

Foto: Aleksandar Tasic / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Vršački vinogradi Vršac Swisslion Srbija Privatizacija Saša Obradović Rodoljub Drašković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.