Osim domaćih rakija i kvalitetnog vina njegova destilerija na obroncima Fruške gore nudi i jedno piće koje podseća na čuveni francuski kalvados.
Fokus proizvodnje Dobrivoja Živkovića iz Novih Banovaca je prevashodno na rakijama i destilatima od voća, čija ponuda je izuzetno raznovrsna. Osim domaćih rakija i kvalitetnog vina njegova destilerija na obroncima Fruške gore nudi i jedno piće koje podseća na čuveni francuski kalvados.
"Imam oko 1,2 hektara svoje zemlje nedaleko od sela Slankamenački vinogradi na kojima sam zasadio voćnjak, a imam i vinograd", započinje naš sagovornik, sa kojim smo imali priliku da porazgovaramo na ovogodišnjem 92. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.
Između ostalog, proizvodi šljivovicu. Osim svojih šljiva, uzima sirovinu i od lokalnih proizvođača, ali i od voćara iz okoline Topole i Aranđelovca. Uglavnom je to sorta čačanska rodna, koja je i prisutnija na tržištu, te se do nje lakše dolazi. Ipak, kako kaže, "ima i boljih sorti" za proizvodnju omiljenog destilata.
"Crvena Ranka daleko je bolji izbor ako pričamo o proizvodnji kvalitetne šljivovice, kao i požegača koja je po meni i najbolja. Doduše, do nje je jako teško doći, jer je to sorta koja polako nestaje", kaže ovaj iskusni proizvođač, dodajući da "ako nema baš ništa drugo" u svojoj destileriji koristi i sortu šljive stenli.
Sve rakije iz destilerije Živković dolaze u staklenoj boci zapremine 0,7 litara, a ovaj proizvođač kaže da su cene pristupačne. Pored šljivovice koja košta 1.200 dinara, kupcima je na raspolaganju i rakija od breskve, kruške i dunje, a u ponudi ima i viljamovku, takođe po 1.200 dinara. Lozovača je nešto povoljnija i staje 1.000 dinara.
"Destileriju sam registrovao 2015. godine i od tada se zadovoljni kupc rado vraćaju, ne samo po moje rakije, već i po domaće vino, a za sada pravim samo crveno."
U svom vinogradu ima sorte merlot i vranac, a ove godine je prvi put zasadio i tamjaniku, te se nada i kvalitetnom belom vinu.
Ono što izdvaja našeg sagovornika od ostalih proizvođača jeste to što kod njega možete kupiti žestinu koja neodoljivo podseća na kalvados - piće slično konjaku, čuveni francuski brendi. Kako objašnjava Živković, zapravo je to "rakija od jabuke", ali dobijena malo drugačijim procesom.
"Proces proizvodnje podrazumeva da se prvo od jabuke napravi sok, od tog soka se napravi vino koje se potom destiluje. Ovako dobijena smesa odležava u hrastovom buretu nakon čega se dobija piće u rangu francuskih konjaka."
Naš domaćin se takođe bavi i pčelarstvom, a kako kaže, to je bila "ljubav na prvi pogled". Trenutno ima 40 košnica koje su mu ostale nakon masovnog uginuća pčela, a gubici su mu oko 60 odsto. U poslednjih nekoliko godina prosek po košnici na godišnjem nivou kod njega je od 20 do 30 killograma meda.
U ponudi ima suncokretov (900 din/kg), livadski (1.000 din/kg), kao i med od uljane repice (900 din/kg). Nažalost, ove godine bagremovog meda neće imati. Svojim kupcima nudi i propolis i matični mleč.
"Pravim i liofilizovano voće u medu. Kupina, crna ribizla, borovnica, aronija, malina, jagoda i kajsija sa čistim medom i ništa drugo", kaže za kraj rzgovora ovaj proizvođač koji je čest gost na sajmovima, festivalima i ostalim dešavanjima.
Svoje proizvode prodaje na kućnom pragu u Novim Banovcima, a šalje i poštom.
Tagovi
Autorka