Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena rezidba
  • 13.07.2025. 10:00

Prekraćivanje zelenih lastara i proređivanje bobica - za bolji kvalitet grožđa

Stone sorte sklone zametanju velikog broja sitnih bobica zahtevaju uklanjanje 1/3 do 1/4 grozda. Uklanja se vršni deo ili slabo razvijeni bočni ogranci čime bobice postaju krupnije, a grozd dobija na volumenu.

Prekraćivanje zelenih lastara i proređivanje bobica - za bolji kvalitet grožđa
Foto: Shutterstock/Aritel
57
0
0

Zelena rezidba vinograda je važan posao koja se sprovodi u višegodišnjim zasadima vinove loze. Osnovna mera ove rezidbe je prekraćivanje zelenih lastara koje se u našim agroekološkim uslovima najčšeće obavlja u julu mesecu, a na taj način se smanjuje intezitet njihovog porasta.

Ujedno se obavlja i zakidanje zaperaka, a sve u cilju translokacije hranljivih materija u grozdove, radi bolje ishrane, ali i radi provokacije fotosintetskih aktivnih zaperaka.

Specijalne mere zelene rezidbe su i uklanjanje zelenih listova i proređivanje bobica i grozdova, najčešće u "šarku" - radi kvalitetnijih i krupnijih bobica i grozdova.

Prekraćivanje se izvodi nekoliko puta

Prekraćivanjem se uklanja nekoliko članaka i listova svih zelenih lastara iznad najviše žice u špaliru. Tokom vegetacije lastari se usmeravaju na gore i provlače između udvojenih žica. Kada prerastu poslednji (najviši) nivo žica, a pre početka njihovog savijanja na dole potrebno ih je prekraćivati.

Prekraćivanje (zalamanje) lastara je mera koja se izvodi nekoliko puta u toku vegetacije sa ciljem da se spreči zagušivanje špalira i nepotrebna potrošnja hranljivih materija. Obavlja se na 30 - 40 cm iznad poslednjeg nivoa žica (poslednje žice) čime se obezbeđuje dovoljan broj listova na lastarima.

Vinograd u julu
Tokom vegetacije lastari se usmeravaju na gore i provlače između udvojenih žica (foto: Mitar Rosandić)

Za normalno sazrevanje grožđa i lastara i dobar kvalitet, potrebno je od 10 - 12 zdravih listova iznad poslednjeg grozda na lastaru. Kod gajenja uz kolac, obavlja se na visini 30 do 35 cm iznad vrha kolja.

Može se izvoditi ručno vinogradarskim makazama, nožem, srpom i mašinski jednorednim ili dvorednim mašinama, sa oscilatornim ili rotirajućim noževima.

Zakidanje zaperaka

Prekraćivanje i uklanjanje zaperaka (lastara drugog reda) je značajna mera kojom se sprečava zagušenje špalira. Tokom vegetacije uklanjaju se svi zaperci u zoni grozdova, a iznad te zone se prekraćuju (zakidaju) na dva do četiri lista.

Kako pravilno primeniti pinciranje i zalamanje lastara na vinovoj lozi?

Ostavljeni listovi na zapercima su fotosintetički aktivniji u odnosu na donje listove glavnih lastara čime se obezbeđuje bolje sazrevanje grožđa i lastara.

Uklanjanje listova sa zelenih lastara

Defolijacija je mera zelene rezidbe koja podrazumeva uklanjanje listova sa zelenih lastara. Vreme izvođenja i količina uklonjenog lišća zavise od cilja koji se želi ostvariti. Najčešće se ova mera primenjuje kada su godine hladne i vlažne, jer u sušnim godinama može doći do ožegotina na grožđu.

Radovi u vinogradu
Uklanjanjem nekoliko donjih listova sa lastara obezbeđuje se bolje sazrevanje grožđa

Uklanjanjem nekoliko donjih listova sa lastara, u vreme sazrevanja grožđa, obezbeđuje se bolje sazrevanje grožđa i provetravanje špalira čime se smanjuje rizik od napada truleži na grožđu. Ova operacija zahteva stručnost i iskustvo i ne treba je obavljati po svaku cenu i samoinicijativno.

Proređivanje grozdova i bobica

Stone sorte sklone zametanju velikog broja sitnih bobica zahtevaju uklanjanje 1/3 do 1/4 grozda. Uklanja se vršni deo ili slabo razvijeni bočni ogranci čime bobice postaju krupnije, a grozd dobija na volumenu.

Najčešće se praktikuje proređivanje bobica i grožđa u "šarku", što je najčešći slučaj. Kod vinskih sorti se limitira prinos, jer je poznato da je kvalitet grožđa na čokotima koji su prerodili niži i da za postizanje vrhunskog kvaliteta vina, vinari limitiraju prinos od 1,5 do 2 kg/čokotu. Uklanjanjem grožđa u šarku na sigurniji način može da se proceni krupnoća grozda i potencijal u punoj zrelosti.

Sve u svemu, mere zelene rezidbe mogu se podeliti u osnovne i povremene mere. U osnovne spadaju zalamanje (prekraćivanje) svih zelenih lastara, uklanjanje i zakidanje zaperaka i eventualno defolijacija listova ukoliko nisu velike vrućine. U povremene mere zelene rezidbe spada proređivanje bobica i grozdova. Ostale mere su manjeg značaja u ovom periodu za vinovu lozu (Vitis vinifera).


Tagovi

Zelena rezidba Prekraćivanje Zalamanje Defolijacija Kvalitet grožđa Mere


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vojvođanske njive pod kukuruzom okupane suncem - mala inspiracija za konkurs RuralFoto. Postavite na KLUB svoju fotografiju ruralnih prizora pod #RuralFoto i # neke od četiri kategorije - selo, proizvodnja hrane, priroda ili životinje. Više... Više [+]