Pretraživanje tekstova
Proizvođači kažu da je loše to što su se takmičili ko će da napravi jeftinije vino od smederevke. Da bi joj se vratio stari sjaj, biće potrebno još 10 godina.
Smederevski kraj poznat je po sorti grožđa koja nosi ime grada - smederevki. Bila je zanemarena gotovo 30 godina, a ove godine je zasađena na novih šest hektara.
Ipak, da bi joj se vratio stari sjaj, mora da prođe još decenija, kada će je proizvođači zaštiti geografskim poreklom.
Vinarija iz ovog kraja proizvede skoro 35.000 litara vina, koja stižu do australijskog i američkog tržišta.
"Nije dobro što se sa smederevkom takmičimo ko će da napravi jeftinije vino,umesto da napravimo što kvalitetnije. Pokušaćemo da izađemo iz te utakmice i da iz potencijala koji ima, koliki god da je, izvučemo maksimum", kaže za RTS Slavoljub Jeremić.
Branje belih sorti grožđa u ovom kraju je završeno. Nakon prerade, šira će se pretakati u tankove. Grožđe ima visoku koncentraciju šećera, pa će proces fermentacije biti ubrzan. Međutim, rod je manji nego prošle godine.
Očekuje se da za dve nedelje počne berba crvenih sorti grožđa, a vinogradari veruju da će ovo biti jedna od najkvalitetnijih u proteklih 10 godina.
Foto: Stefano Lubiana / Flickr
Izvori
Tagovi
Smederevka Grožđe Vino Smederevo Slavoljub Jeremić Berba grožđa
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!