Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba vinograda
  • 01.02.2025. 10:00

U nekim vinogradima rezidba već počela, evo o čemu treba voditi računa

Primenjuje se kratka, duga ili mešovita rezidba, zavisno od bioloških karakteristika uzgojenih sorti, uzgojnom obliku i potrebnom stepenu opterećenja mladara.

U nekim vinogradima rezidba već počela, evo o čemu treba voditi računa
Foto: Shutterstock/Andrey Muravin
  • 317
  • 17
  • 0

U decembru je, zbog povoljnih klimatskih uslova, u trebinjskim vinogradima u susednoj Bosni i Herecogevini počela rezidba vinove loze, piše savetodavac Igor Tomašević iz PSSRS.

"Ona se inače obavlja u januaru i februraru, a tradicionalno rezidba vinove loze počinje na dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara", poručio je.

Pojašnjava da, što se tiče vremena sprovođenja ove vrlo važne ampelotehničke mere, nauka i struka kažu da rana i kasna rezidba daju najveće prinose, ali nešto lošiji kvalitet grožđa, a ona koja se sprovodi u januaru i februaru daje optimalne prinose i dobar kvalitet grožđa, ali sve to zavisi od mnogih drugih faktora.

O čemu voditi računa

"Nije dovoljno poznavati samo tehniku ​​rezidbe, potrebno je dobro poznavati agrobiološka i tehnološka svojstva pojedinih sorti, zatim klimatske uslove i svojstva zemljišta, svojstva podloge s obzirom na bujnost, potrebno je znati sistem uzgoja", ističe Tomašević i dodaje da se primjenjuje kratka, duga ili mešovita rezidba, zavisno od bioloških karakteristika uzgojenih sorti, uzgojnog oblika i potrebnom stepenu opterećenja mladara.

Šta treba znati za pravilno projektovanje prinosa grožđa?

Najvažniji za rezidbu su, kaže, jednogodišnji zreli izbojci jer se na njima nalaze zimski pupovi kao glavni nosioci rodnosti. Treba znati koliko pupova ili okaca ostaviti koji će doneti mladice i na njima grozdove, ali ako je nešto propušteno u rezidbi kao što je npr. ostalo nedovoljno pupova ili previše pupova biće potrebna zelena rezidba ili plevljenje u vegetaciji čime se može ispraviti propušteno.

Ukloniti biljne ostatke

"Nakon rezidbe, orezane trsove i biljne ostatke obavezno je izvaditi iz vinograda i spaliti jer su to zimovališta niza gljivičnih bolesti; crne pegavosti, pepelnice i sive plesni, te na taj način smanjujemo zarazni potencijal unutar vinograda", savetuje te napominje da je u ovom razdoblju takođe u toku đubrenje primenom mineralnih đubriva, u količini i udelu NPK koji su u skladu sa propisanim preporukama nakon analize zemljišta.

Nakon završene rezidbe, đubrenja, odvoza i spaljivanja orezanih trsova iz vinograda poručuje da je potrebno obaviti zimsko prskanje ili kupanje trsova, preparatima na bazi bakra ili bordovske čorbe.

Naime, mnoge bolesti i štetočine prezimljavaju na svim organima vinove loze te nije teško zaključiti da preventivnu zaštitu treba započeti već u fenofazi mirovanja do početka kretanja vegetacije. Preparati bakra mogu se koristiti sami ili u kombinaciji sa onima na bazi mineralnih ulja, za suzbijanje prezimljujućih oblika štetnih insekata, zaključuje Tomašević.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Vinograd Rezidba Biljni ostaci Zimsko prskanje


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!