Ovaj patogen može da zarazi sve zelene delove: lišće, drške, mladare, bobice. Prezimljava u mumificiranim plodovima, na čokotu ili opalim bobicama na zemlji.
Na teritoriji koju pokriva PIS regionalni centar Negotin zasadi vinove loze se nalaze u fazi početak šarka do faze šarak bobica. Kako upozorava Prognozno izveštajna služba zaštite bilja (PIS) u ovom regionu u toku je piljenje larvi treće generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana).
"U cilju sprečavanja ubušivanja larvi u bobice i otvaranja rana za prodor patogena (sive truleži), preporučuje se primena insekticida na bazi aktivne materije lambda-cihalotrin ili spinosad", savetuju.
Vinova loza je u ovim fazama razvoja osetljiva na infekciju prouzrokovačem sive truleži grožđa (Botrytis cinerea), te se proizvođačima preporučuje primena nekog od registrovanih fungicida na bazi aktivne materije ciprodinil+tebukonazol ili fluopiram ili fenheksamid ili eugenol+geraniol+timol.
"Mere zaštite se preporučuju samo kod sortimenta kod koga se može ispoštovati karenca. Zbog visokih dnevnih temperatura preporučuje se sprovođenje tretmana u večernjim satima."
A na području PIS regionalnog centra Smederevo, vinova loza se u zavisnosti od sorte i lokaliteta nalazi u fenofazi potpuno dodirivanje bobica do faze početak sazrevanja bobica: početak šarka.
"Vizuelnim pregledom zasada vinove loze na različitim lokalitetima registrovani su simptomi koji odgovaraju infekciji gljivom prouzrokovačem crne truleži grožđa (Guignardia bidwellii)", upozorava PIS.
Ovaj patogen može da zarazi sve zelene delove: lišće, drške, mladare, bobice. Prezimljava u mumificiranim plodovima, na čokotu ili opalim bobicama na zemlji. U proleće, najčešće vetrom, kišom ili insektima se oslobađaju askospore koje vrše infekciju zelenih delova vinove loze, najpre lišća dok kasnije prelaze i na grozdove. Na lišću se javljaju simptomi u vidu okruglih, sitnih pega 2-10 mm veličine, žućkaste boje (koja zavisi i od sorte), oivičene mrkom bojom.
Za širenje patogena je potrebna vlaga. Početne infekcije na bobicama u vidu sitnih, tačkastih pega se brzo šire, te se bobice suše i postaju suve "mumije" sa tamno-plavim odsjajem.
Trava u vinogradu: Kositi ili ne, tretirati ili okopavati, šta kaže struka?
"Uklanjanjem i spaljivanjem obolelih lastara i grozdova se u značajnoj meri smanjuje infekcioni potencijal. Ovaj patogen se uspešno suzbija u okviru mera zaštite koje se redovno sprovode fungicidima za suzbijanje plamenjače vinove loze", navode iz PIS-a.
Izvori
Tagovi
Autorka