Pretraživanje tekstova
Ives Čikuru vino pravi od zrelih banana, sa braon tačkicama, kakve kupci izbegavaju da kupe. One su slađe i lakše fermentišu.
Vino od banana uobičajeno je piće u mnogim delovima Afrike. Ives Čikuru (Yves Chikuru), biznismen iz Beča, rodom iz Konga, pronašao je u Austriji tržište za svoje vino. Svake nedleje je na bečkoj velikoj otvorenoj pijaci, gde posetiocima nudi vino od banana.
Posetioci pri prvoj probi ne znaju šta piju, a ovo belo vino opisuju kao piće zanimljive, ali čudne arome, ukusa koji je inače stran vinu. Takođe, ocenjuju ga kao lagano i osvežavajuće, navodi DW.
Čikuru vino pravi od zrelih banana, sa braon tačkicama, kakve kupci izbegavaju da kupe. One su slađe i lakše fermentišu. Ovakve banane koje kupci odbacuju, naravno, plaća po puno nižoj ceni i, kako kaže, od njih, zajedno sa suprugom, pravi nešto novo.
Banane prvo ogule, te ih samelju na mašini, nakon čega sledi fermentacija. Nakon četiri do šest meseci, vino je spremno za punjenje u boce.
"Vino od banana ima ukus vina od banana. Za mene to ne može biti drugačije. Ne može se uporediti sa bilo kojim drugim belim, ili crvenim vinom. To je potpuno drugačija aroma i drugačiji ukus", priča Ives Čikuru.
Sto kilograma banana daje 30 do 40 litara vina. Ali, što je najbolje, ovaj Bečanin spasio je banane od bacanja i od njih napravio nešto novo, sasvim drugačije, na šta je posebno ponosan.
Zanimljivo je da je internet pun recepata za vino od banana, pa ako imate viška vremena i manjak drugog, domaćeg voća, okušajte se u pravljenju vina od banana.
Tagovi
Vino od banana Yves Chikuru Beč Fermentacija
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U 3 koraka do bogate organske bašte
U organskoj bašti možemo ubrati plodove i odmah ih konzumirati bez straha da ćemo naštetiti našem zdravlju sa željom da proizvedete sopstveno, zdravo, ukusno voće i povrć...