Ako temperatura u toku vidnog dela dana ne prelazi 4°C, a tih dana bude više u kontinuitetu dok je voćka u punom cvetanju, neće doći do oplodnje.
Posmatrajući kroz prizmu proteklog perioda od nekoliko godina, uočavaju se sve češće pojave kasnih prolećnih mrazeva. Kako i ove godine, prognozni vremenski modeli pokazuju, i u narednom periodu mogu se očekivati jutarnje temperature u negativnim vrednostima.
To bi moglo da prouzrokuje oštećenja na gajenim biljkama, a naročito na voćarskim kulturama, navodi Aleksandar Misita iz PSSRS, dodavši da se trenutno voće u zavisnosti od lokaliteta nalazi u fenofazi cvetanja, kada je biljka najosetljivija na oštećenja uzrokovana niskim temperaturama.
"Već pri temperaturi od -1°C u trajanju od par sati mraz može u potpunosti da prouzrokuje potpuni gubitak prinosa na voću", ističe ovaj savetodavac, napominjući da pored niskih temperatura koje uzrokuju potpunu nekrozu cveta na oplodnju negativno utiče i dužina trajanja kišnih, vlažnih i hladnih dana.
Ako temperatura u toku vidnog dela dana ne prelazi 4°C, a tih dana bude više u kontinuitetu dok je voćka u punom cvetanju, neće doći do oplodnje. Razlog tome je što iako polenov prah i padne na kompatibilni tučak neće doći do klijanja polenove cevčice.
"Njena je funkcija da oplodi plodnik u samom tučku i stvori plodić koji kao budući plod ima svoju komercijalnu vrednost. Poljoprivredni proizvođači ostaju bez roda za tu godinu i ostaju bez svoje finansijske koristi", pojašnjava Misita.
Prema definiciji, mraz je prevlaka ili sloj leda koji se stvara kada se spoljna temperatura na površini tla spusti ispod temperature rosišta. U blizini zemljišta se stvaraju krhki beli kristali ili smrznute kapi rose. Najčešće se javlja u nizinama jer se topli zrak diže, a hladan spušta jer je gušći. To znači da u hladnom ima više molekula vode nego u toplom.
Postoje različite vrste mraza:
U godinama iza nas problemi uzrokovani mrazom su bili uglavnom advekcijskog. Kao što je napomenuto ovaj tip zahlađenja može se samo suzbiti antifrost sistemima. Poljoprivrednicima se savetuje ponavljanje tretmana sa preparatima na bazi algi i aminokiselina.
Tagovi
Autorka