Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rodni pupoljci
  • 25.08.2025. 07:30

Formiranje rodnih pupoljaka voćaka - uticaj ishrane, bujnosti i alternativne rodnosti

Pojava cvetova u leto, juli ili avgust mesec, rezultat je razvoja rodih pupoljaka sa zakasnelim (kasnijim) tokom diferencijacije, odnosno obrazovanja

Formiranje rodnih pupoljaka voćaka - uticaj ishrane, bujnosti i alternativne rodnosti
Foto: Shutterstock/Tom Meaker
47
0
0

Veoma je važno znati da se rodni pupoljci kod voćaka formiraju u vegetaciji koja prethodi njihovom kretanju i cvetanju. Na njihovu zastupljenost i kvalitet voćar deluje godinu dana unapred. Pojava cvetova u leto, juli ili avgust mesec, rezultat je razvoja rodih pupoljaka sa zakasnelim (kasnijim) tokom diferencijacije, odnosno obrazovanja.

Formiranje pupoljaka započinje u pazuhu listova na mladarima gde nekoliko zaostalih meristemskih ćelija formiraju takozvani sekundarni meristem odnosno tvorno tkivo. Iz ovih ćelija nastaje prvo vegetativni pupoljak, a od pojedinih vegetativnih pupoljaka nastaju generativni (rodni) pupoljci. Na njihovo formiranje utiču spoljašnji uslovi sredine i unutrašnje fiziološko stanje.

Nazivaju se i cvetnim pupoljcima jer se iz njih razvijaju cvetovi.

Kako utiču azot i ugljenik na formiranje cvetnih pupoljaka

Na indukciju cvetnih pupoljaka utiče veliki broj faktora kao što su: sorta i podloga, uslovi spoljašnje sredine, vegetativni porast, lisna površina, plodovi, semenke, ishrana, prvenstveno odnos snabdevanja ugljenim hidratima i azotnim jedinjenjima.

Uticaj ishrane na formiranje cvetnih pupoljaka zasniva se na takozvanoj C/N (ugljeno/azotnoj) teoriji odnosa između sadržaja ugljenika i azota. Kada je sadržaj ugljenih hidrata veći u odnosu na sadržaj azota, dolazi do formiranja začetaka cveta, a kada preovladava azot, dolazi do rasta mladara. Pri optimalnoj snabdevenosti ugljenim hidratima i azotom, uspostavlja se ravnoteža između rasta i rodnosti.

Zašto se dešava da neke voćke ne daju rod nakon dve, tri, pa i četiri godine?

Prisustvo listova je preduslov za obrazovanje rodnih pupoljaka. Ova saznanja ističu ulogu asimilata u indukciji rodnih pupoljaka, ali je važan i hormonalni faktor koji se sintetiše u listovima ili da lišće procesom transpiracije reguliše redistribuciju hormona sintetisanih u korenu.

cvet voćke
Rodni pupoljci nazivaju se i cvetnima jer se iz njih razvijaju cvetovi (Foto: Jovana Cvetković)

Generalno postoji negativna korelacija između bujnosti i rodnosti. Mladi listovi su bogat izvor giberelina, te dokle god mladari rastu i dok je prisutno mlado lišće, ne dolazi do indukcije rodnih pupoljaka. Njihovo formiranje započinje tek kada se porast mladara uspori. Agrotehničke mere, kao što su povijanje mladara i primena inhibitora rasta, smanjuju porast i favorizuju obrazovanje ili njihovo formiranje.

Šta je alternativna rodnost?

Prisustvo velikog broja plodova na stablu dovodi do slabijeg obrazovanja rodnih pupoljaka što vodi alternativnoj rodnosti. Tačnije, ako su na rodnoj grančici prisutni plodovi, kod većine sorti će pupoljak koji se razvija na vrhu vegetativnog porasta ostati nerodan, što obično vodi ka alternativnoj rodnosti, odnosno nerodnosti u narednoj vegetaciji. Ako na grančici nema plodova, dolazi do indukcije razvoja cvetnih začetaka i diferencijacije rodnog pupoljka. U tom slučaju, kada nema plodova na voćki može doći do formiranja većeg broja rodnih pupoljaka nego što treba i doći do prerođavanja voćaka.

Alternativna rodnost jabuke može se lako sprečiti ili zaustaviti, evo kako

Posledica kompeticije između plodova i pupoljaka za hranljivim materijama dovodi do njihovog slabijeg formiranja, a glavni uzrok je supstanca hormonalne prirode koja se sintetiše u semenkama plodova (giberelini). Što je broj semenki u plodovima veći, to je cvetanje u narednoj godini slabije.

U pogledu vremena njihova formiranja manifestuje se veoma izražena varijabilnost pre svega po vrstama i sortama. Na ovaj proces deluju mnogobrojni i različiti činioci koji ga ubrzavaju ili usporavaju, kao što su meteorološki i edafski (zemljišni) uslovi sredine, fitotehnika, podloge, starost i stanje rodnosti voćaka i dr.

Tri grupe listopadnih voćki

U tom pogledu, listopadne voćke se mogu podeliti u tri grupe:

  1. Sa ranim početkom formiranja začetaka cveta - od treće dekade juna do pred kraj avgusta (jabuka, kruška, šljiva, trešnja, višnja, breskva, orah, ribizla). Orijentaciono se može uzeti da jabuka počinje da formira rodne pupoljke (inicijacija) u periodu od sredine juna do sredine jula, kruška - od početka jula do početka avgusta, trešnja - početkom jula, breskva - od kraja juna do kraja jula, šljiva - od kraja juna do sredine avgusta,
  2. Sa srednje poznim početkom formiranja začetaka cveta u pupoljku - od sredine avgusta do sredine septembra (neke sorte šljiva, kajsija - početkom avgusta, badem, ogrozd i dr.),
  3. Sa kasnim početkom formiranja - od druge polovine septembra do početka oktobra (baštenska jagoda, malina, kupina i dr.).

Kod nekih voćnih vrsta odnosno sorti proces formiranja začetaka cveta je višekratan (remontantne sorte), kao što je kod limuna, nekih sorti kruške, jagode, maline.


Tagovi

Formiranje rodnih pupoljaka voćaka Cvetovi Pupoljci Alternativna rodnost


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ruski Krstur njiva sa suncokretom 🌻🌻🌻

#RuralFoto
#selo