Pretraživanje tekstova
"Kalcijum je teško pokrtljiv element i stoga na pojavu gorkih pega utiču mnogi faktori koji posredno deluju na njegov metabolizam", navode iz PIS - a.
U pojedinim zasadima jabuka na plodovima u fazi sazrevanja mogu se uočiti pege koje se u voćarskoj proizvodnji nazivaju gorke pege (Bitter pit), navode iz Prognozno izveštajne službe zaštite bilja. Uzrok pojave ovih promena leži u metabolizmu kalcijuma i nije patogene prirode.
"Pre svega radi se o nedostatku kalcijuma u plodovima, a do njega dolazi iz više razloga. Kalcijum je teško pokrtljiv element i stoga na pojavu gorkih pega utiču mnogi faktori koji posredno deluju na njegov metabolizam", navode iz PIS - a.
Kako dodaju, sve agrotehničke mere koje utiču na povećanje bujnosti zasada kao što je prekomerno đubrenje azotom, neadekvatno navodnjavanje kao i previše oštra rezidba, poremetiće metabolizam kalcijuma.
"Biljka će obezbediti pre svega listove sa kalcijumom, jer joj je neophodan za metaboličke procese koji se tamo odvijaju. Kada ga nema dovoljno, povući će ga iz plodova što se onda odražava u vidu pojave ovog simptoma."
Kako smo ranije pisali, gorke pege se javljaju pretežno oko čašice, mada mogu biti rasute po čitavoj površini ploda. One su mrke, plutaste, nekrotične, gorkog ukusa koji nastaje zbog prisustva magnezijuma koji preuzima ulogu kalcijuma u plodu.
A kako ih sprečiti?
"Folijarnim đubrenjem preparatima sa kalcijumom sa kojima se počinje odmah posle oplodnje i primenjuje se tokom cele vegatacije. Izbalansiranim đubrenjem azotom i adekvatnim navodnjavanjem kako bi se smanjila bujnost biljaka, kao i primenom zelene rezidbe, tj. rezidbe u toku vegetacije, kojom se uklanjaju nepotrebni mladari", savetuje PIS.
Izvori
Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja
Tagovi
Gorke pege Kalcijum Bujnost biljaka PIS Agrotehničke mere
Autorka
Više [+]
Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!