Pretraživanje tekstova
Stručnjaci smatraju da je preventiva izmrzavanju izbor odgovarajuće voćne vrste za rejon, na osnovu čega će se i davati podsticaji.
Blaga i topla zima mogla bi u narednom periodu da bude opasna za voće, jer može doći do izmrzavanja. Kako je za RTV rekao profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Zoran Keserović, ovakva situacija se nije desila 30 godina:
"Imali smo toplo vreme u prvoj dekadi januara. Visoke temperature su se tada kretale između 16 i 18 stepeni. Sigurno je da su uticale na to da dođe do ubrzane faze organogeneze, odnosno bržeg obrazovanja cvetnih začetaka u generativnim pupoljcima. Čim su generativni pupoljci na višem stepenu razvoja, oni su daleko osetljiviji na pojavu niskih temperatura".
Veliko je interesovanje voćara za zasade jabuke, trešanja, borovnice i lešnika. Stručnjaci preporučuju da se voćne vrste biraju prema rejonima. To će smanjiti uticaj mraza na voćke, ali će odrediti i da li će neko dobiti podsticaje od države ili ne.
"Za tri godine moramo tačno da odredimo koji su to agro-ekološki uslovi najbolji za pojedine voćne vrste, sorte, klonove i koje podloge treba koristiti. To će biti preporuka na osnovu koje će Ministarstvo davati podsticaje. I dalje će moći da se sade, na primer, breskve i kajsije u ravnici, ali podsticaji će biti mali ili ih neće ni biti", kaže Keserović.
Foto: Myriams-Fotos / Pixabay
Izvori
Tagovi
Voće Mraz Izmrzavanje Zoran Keserović Rejonizacija Podsticaji
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!