Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tretiranje ureom
  • 10.09.2023. 07:30

Jesenje tretiranje voćnjaka ureom - na šta treba paziti?

Tretiranje u jesen štiti voćna stabla od bolesti i raznih štetočina. Pre ovoga treba sprovesti i druge radove u voćnjaku.

Jesenje tretiranje voćnjaka ureom - na šta treba paziti?
Foto: Depositphoto/maryviolet
  • 560
  • 41
  • 0

U voćnjacima ureu možemo da koristimo za različite namene. Ovo mineralno đubrivo može da bude efikasno sredstvo u zaštiti voćnih stabala od štetočina i bolesti.

Kao preventivna mera tretiranje rastvorom uree se koristi u jesen, kada opadnu listovi, i rano proleće, pre kretanja vegetacije. Temperatura vazduha ne treba biti ispod 5ºC.

Kako bi tretman imao što bolji efekat potrebno je pre rada obaviti sanitarnu rezidbu, ukloniti sve oštećene, polomljene i suve grane. Pregledajte koru na stablu i prvom račvištu, jer se u pukotinama i oštećenim mestima mogu nalaziti insekti ili njihove prezimljujuće forme. Birajte miran dan, kada nema vetra i padavina. Najbolje je tretiranje odraditi ujutro ili uveče. Rastvorom treba prekriti stablo i grane, odnosno "okupajte voćku".

Ima produženo delovanje

Dostupna je u poljoprivrednim apotekama i sadrži 46 odsto azota. Odlično se rastvara u vodi. Biljke je dobro usvajaju i ima produženo delovanje. Rastvor veće koncentracije, četiri do pet postotni, se koristi za defolijaciju voćaka i vinove loze u jesenjem periodu.

Tokom proleća primena njenog rastvora odlaže početak cvetanja, što stablima daje mogućnost da izbegnu uticaj mraza. Često se u tu svrhu koristi za zasade šljive, breskve, kajsije i trešnje.

Ne preterujte sa koncentracijom

Prilikom primene ne treba preterivati. Visoka koncentracija rastvora veoma negativno deluje na voćna stabla i okolno zemljište, dolazi do njegovog zakiseljavanja.

Nikada je ne mešajte sa krečom, organskim, mineralnim ili drugim azotnim đubrivima.

Rastvor se priprema u dva koraka. Odmerena količina se razblaži u najviše 2 l vode koja je zagrejana do 80ºC, a zatim se podesi zapremina i koncentracija dodavanjem vode.

Za jesenje tretiranje i suzbijanje štetočina potrebno je do 0,5 kg uree rastvoriti u 10 l vode. Kako bi se delovalo i na biljne bolesti, možemo u rastvor dodati 50 gr bakarnog sulfata.


Tagovi

Urea Tretiranje voćaka Jesenje tretiranje voćaka Rastvor uree Urea u voćnjaku Defolijacija voćaka Tretiranje ureom Odlaganje cvetanja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.