Mera se preporučuje u cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena prouzrokovača bakterijskih i gljivičnih oboljenja, navode iz Prognozno izveštajne službe zaštite bilja
U jesenjem periodu u zasadima koštičavih voćnih vrsta poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje sprovođenje hemijskih mera zaštite preparatima na bazi bakra. Mera se preporučuje u cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena prouzrokovača bakterijskih i gljivičnih oboljenja, navode iz Prognozno izveštajne službe zaštite bilja (PIS).
U regionu severnog Banata, delu koji pokriva PIS regionalni centar Kikinda, zasadi koštičavih voćnih vrsta (šljiva, trešnja, kajsija, breskva) se nalaze u fazi početak opadanja lišća do faze 50 odsto lišća opalo.
"Primena preparata na bazi bakra ili tzv. 'plavo prskanje', je mera u cilju dezinfekcije, a sprovođenje se preporučuje kada u zasadu opadne oko 70 odsto lisne mase", navodi PIS.
Patogeni prouzrokovači raznih oboljenja uglavnom prezimljavaju na kori drveća, na granama i grančicama i predstavljaju rezervoar zaraze za narednu sezonu. Preparatima na bazi bakra se obavlja dezinfekcija stabla, grana i grančica i suzbijanje prezimljujućih formi sledećih patogena:
Počele obuke za za bezbednu primenu pesticida, a šta obuhvataju?
Preparati na bazi bakra sadrže aktivne materije bakar-hidroksid, bakar-oksihlorid, bakar-oksihlorid +bakar hidroksid ili bakar-sulfat trobazni.
Preporuka je da se u voćnim zasadima primene i mehaničke mere koje su veoma značajne i podrazumevaju uklanjanje polomljenih, suvih i obolelih grana kao i zaostalih mumificiranih plodova.
"Mere zaštite se preporučuju po tihom i mirnom vremenu bez vetra uz obavezan utrošak veće količine vode kako bi se stabla 'okupala', pri temperaturi iznad 5°C", savetuju iz ove službe.
Izvori
Tagovi
Autorka