Kako bi se zaštitile od isušivanja i propadanja pupoljaka plemke se čuvaju u posebnim uslovima.
Za uspešno kalemljenje je veoma važno da imamo zrele plemke koje na sebi imaju vitalne pupoljke. Idealano je da ih sa stabla uzimamo u jesen kada opadne lišće ili tokom februara i marta pre kretanja vegetacije. Treba da su ravne, glatke, zrele, debljine olovke.
U većini slučajeva kalemljenje nećemo da uradimo odmah kada uzmemo plemke i zbog toga ih je potrebno uskladištiti kako se ne bi isušile i propale. Potrebno je sprečiti gubitak vlage i propadanje pupoljaka. Temperatura čuvanja treba da je ispod biološkog minimuma u zavisnosti od vrste, što će onemogućiti otvaranje pupoljaka. Obično je to oko nula stepeni Celzijusa.
Svoje mesto u čuvanju i zaštiti od isušivanja pronašle su plastične boce koje su jednostavne za rukovanje i praktične. Princip je sličan kao i kod vrećica, ali nema opasnosti od lomljenja prilikom transporta ili paranja vrećica.
Donji deo plemki može da se zamota u navlažen papir ili krpu ili se uspe pesak u zavisnosti od veličine otvora. Rezovi na plemkama mogu da budu zaštićeni kalemarskim voskom ili parafinom. Čuvaju se u hladnim podrumima ili frižideru. Povremeno je potrebno proveriti stanje plemki.
Boce mogu da se iskoriste i za ukorenjivanje, najčešće vinove loze. Na dno se stavlja piljevina, koja je naparena, mahovina ili kokosova vlakna. Pre toga se reznice potapaju u vodu da se hidriraju. Ukorenjivanje se obavlja na višim temperaturama nego kada se čuvaju.
Kraći period plemke mogu da se čuvaju zamotane u najlon vrećicu u frižideru. Temperatura je između 0 i 5ºC. U slučaju da nameravamo da ih čuvamo duže vreme potrebno je vrećice povremeno odmotavi kako bi se provetrile i plemke poprskati vodom. Mogu da se zamotaju u donjem delu vlažnim papirom ili krpom.
Veliki broj plemki se čuva u pesku. Između njih ne sme da ostane praznina. Ako je pesak suv, potrebno ga je navlažiti. Prekriva se najlonom ili folijom da se spreči isušivanje.
Tagovi
Autorka