Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručno predavanje
  • 01.09.2025. 07:30
  • Gradačac

Kako usporiti zrenje i duže sačuvati plodove?

Nakon berbe, plodovi nastavljaju da dišu i sazrevaju, a upravo tu počinje borba s vremenom. Moguće je i u primitivnim uslovima produžiti njihovu svežinu.

Kako usporiti zrenje i duže sačuvati plodove?
Foto: Shutterstock/Aleksandar Malivuk
45
0
0

Čim sazri, voće ne miruje – šljiva lako sklizne u rakiju, jabuka omekša pre zime, a jagoda jedva dočeka da se pokvari. Što je zrelije, voće i povrće brže propada. Nauka, međutim, traži načine da produži svežinu plodova.

Upravo o tome govorilo se na stručnom predavanju u okviru 52. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije "Sajma šljive" u Gradačcu u susednoj Bosni i Hercegovini - kako usporiti zrenje i duže sačuvati ono što se s tolikim trudom proizvede?

1-MPC aplikativan za različite kulture

Zbog činjenice da etilen ubrzava zrenje plodova veoma zanimljivo je bilo saznati kakva je uloga 1-metil ciklopropen (1-MCP) kod usporavanja dozrevanja, o čemu je govorila prof. dr Pakeza Drkenda, sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

"Govorili smo o korišćenju bio-regulatora s ciljem produženja skladištenja plodova i 1-metil ciklopropenu, jedinjenju koje inhibira aktivnost prirodnom hormonu zrenja, odnosno etilena. I to sredstvo je vrlo aplikativno za različite voćne i povrtne kulture, rezano cveće, lončanice. Zašto? Zato što je aplikativno kod svih hortikulturnih vrsta koje imaju sposobnost dozrevanja posle berbe", kazala je prof. dr Drkenda.

Predavanje profesorice Drkende u Gradačcu
Predavanje profesorice Drkende u Gradačcu (Foto: Sajam šljive)

Kako je navela, na receptore etilena se veže metil ciklopropen, kao ključ koji zatvori bravu, i etilen više ne može da se zakači za tu ćeliju te se na taj način odloži dozrevanje. Profesorica pojašnjava da sredstvo jeluje tako što metil ciklopropen usporava disanje, a time se oslobađa manje etilena, usporava dozrevanje i plodovi se duže čuvaju.

"Ovo sredstvo čuva energiju i najbolje rezultate daje kod hladnjača sa kontrolisanom atmosferom - ULO hladnjača, ali i kod onih s normalnom atmosferom. Imamo manje troškove održavanja, štedimo energiju i možemo produžiti da se u takvoj u hladnjači jabuke čuvaju do devet meseci", ističe ona.

Jednostavna rešenja za primitivne uslove

Aplikacija je jednostavna, a radi se o neškodljivom, netoksičnom gasu koji sav ispari.

"Deluje 24 sata u zatvorenoj kutiji ili kontejneru i onda se plodovi unose u skladište", kazala je prof. dr Drkenda.

predavanje
"Postoje i takva vrlo jednostavna rešenja", rekla je dr Drkenda

Dodaje da sredstvo doprinosi lepom izgledu cvetnih kultura, i kod onih koje ne mogu da dozreju. Kod trešanja i jagoda, pokazalo je neko delovanje. Iako se na njega u Bosni i Hercegovini gleda kao na inovaciju u očuvanju i skladištenju plodova ono je još 2009. napravljeno u Americi. Prisutno je u Srbiji od 2011., a u Hrvatskoj i Sloveniji od 2012. godine.

"Naš problem je što nam je mala proizvodnja, a sva ta inovacija se isplati na kvantitet. Cilj je bio da pokažemo ljudima da postoje i takva vrlo jednostavna rešenja koja mogu pomoći da i u tim nekim primitivnim uslovima produže čuvanje i svježinu proizvoda", rekla je profesorica.

Optimalno vreme berbe

Agronom iz Gradiške, Danko Cumbo, smatra da je najvažnije optimalno vreme berbe kako bi se omogućilo kvalitetno dozrevanje i skladištenje plodova.

"Dolazim iz izrazito voćarskog kraja gde je dosta zastupljena jabuka i kruška. Optimalno vreme berbe je najbitnija i najteža stavka za pogoditi, bar za mene kao terenca i savetodavca", kaže Cumbo, navodeći da svaka godina nije ista, vremenski uslovi nisu isti i pomeraju berbu koju nedelju pre ili kasnije.

Kako pred berbu zaštiti jabuke od skladišnih bolesti?

Zbog toga je, ističe, neophodno biti na terenu, stalno pratiti situaciju i raditi testove.


Tagovi

Usporiti zrenje Stručno predavanje Pakeza Drkenda Danko Cumbo Svežina plodova


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.