Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kivi
  • 19.11.2025. 12:00
  • Šumadijski okrug, Žabare, Topola

Kivi već 20 godina rađa u srcu Šumadije: Mile i Dragana otkrivaju kako ga gaje

"Lagano se gaji, ništa posebno ne zahteva, prihrana nije potrebna. Orezuje se u proleće kao i vinova loza, zalivanje normalno", kaže nam Mile Blagojević iz sela Žabare kod Topole.

Kivi već 20 godina rađa u srcu Šumadije: Mile i Dragana otkrivaju kako ga gaje
Foto: Marija Lazarević
43
0
0

Mile i Dragana Blagojević iz sela Žabare kod Topole više od 20 godina u svom dvorištu gaje kivi. Ova tropska biljka već se odomaćila kod njih, pa iz godine u godinu donosi sve više plodova.

"Već u trećoj godini je prorodio i svake godine rađa, nekad manje, nekad više, ali nikada nas nije ostavio bez plodova. Ove sezone je manji prinos zbog mraza, obraćemo negde oko 100 plodova, a inače bude između 500 i 600", kaže Mile Blagojević.

On ističe da se sadnice moraju kupiti na moru da bi bile kvalitetne i rodne. Takođe, neophodno je prisustvo i muške i ženske biljke.

"Ovog leta smo kupili još dve sadnice da posadimo. Imamo jednu mušku i jednu žensku biljku, bila je još jedna ženska, ali se osušila."

Proizvodnja nije zahtevna

Da bi kivi doneo plodove ne zahteva previše nege, u vrelim letnjim danima važno je redovno zalivanje.

"Lagano se gaji, ništa posebno ne zahteva, prihrana nije potrebna. Orezuje se u proleće kao i vinova loza, zalivanje normalno", kaže Mile.

Kivi
Ove sezone je manji prinos zbog mraza

Berba ovog voća na njihovom imanju je obično krajem oktobra, početkom novembra, a kivi može dugo da stoji.

Supruga Dragana kuva slatko

Milova supruga Dragana najčešće od ovog voća kuva slatko koje je njenim unukama omiljena poslastica.

"Kuva se kao i svako slatko, jako je ukusno, unuke ga vole i najviše se tako pojede. U svežem stanju je podjednako ukusan kao i onaj u prodavnici, nema nikakve razlike. Volimo ga i zbog toga smo i odlučili da kupimo još dve sadnice", kaže Dragana.

Kivi u našem kraju - koliko se tu klima pita?

Inače, kivi je poreklom iz Kine, relativno je mlada voćna vrsta. Počela je da se gaji u Novom Zelandu pre 50-ak godina, pre 20-ak u Francuskoj, a nakon toga u Italiji i Grčkoj. U Srbiji se uglavnom gaji na okućnicama.


Tagovi

Topola Plod Mile Blagojević Slatko Prihrana


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.