U uslovima trenutnih temperatura, očekuje se da će piljenje gusenica nastupiti za tri do pet dana, zavisno od regiona. Osim poreporuka za zaštitu voćaka, donosimo mere za očuvanje plodova tokom skladištenja
Plodovi jabuke su u ovom trenutku najviše ugroženi od štetočina koje mogu ozbiljno da naruše rod jesenjih sorti, pa i da dovedu u pitanje izvoz. Istovremeno, približava se berba, pa je važno obratiti pažnju i na mere koje sprečavaju pojavu truleži tokom skladištenja, upozoravaju iz Prognozno izveštajne službe (PIS).
"Jesenje sorte su sada u različitim fazama obojavanja i sazrevanja plodova, dok se letnje sorte već uveliko beru", ističu.
Napominju kako u ovom periodu posebnu pažnju treba obratiti na najznačajniju štetočinu - jabukinog smotavca (Cydia pomonella). Vizuelnim pregledima plodova i listova uočeno je prisustvo položenih jaja. U toku je let i polaganje jaja treće generacije ove štetočine.
Voćnjake napada druga generacija jabukinog smotavca - šteta može da bude i 100 posto
U uslovima trenutnih temperatura, očekuje se da će piljenje gusenica nastupiti za tri do pet dana, zavisno od regiona. "To je kritičan trenutak: gusenici je potrebno svega dvadesetak minuta da se ubuši u plod, pa je prostor za efikasnu zaštitu vrlo kratak. Zato je upravo sada pravi momenat za tretman!", savetuju.
U vreme polaganja jaja, pre piljenja gusenica i na samom početku piljenja, preporučaju primenu sledećih insekticida:
Osim jabukinog, prisutan je, ističu, i breskvin smotavac, koji nakon završetka berbe bresaka nastavlja razvoj na jabukama i dunjama.
Primenom navedenih insekticida sprečava se dalji razvoj i piljenje gusenica obe štetočine, a samim tim i nastanak šteta na plodovima jabuke usled njihovog ubušivanja. "Poseban značaj ovaj tretman ima za proizvođače orijentisane ka izvozu, s obzirom da u pojedinim zemljama gde se jabuke izvoze, jabukin i breskvin smotavac imaju karantinski status!", upozoravaju iz PIS-a.
Da bi se obezbedilo duže čuvanje plodova i smanjili gubici u skladištu, savetuju da jabuku treba brati u optimalnoj zrelosti, jer prezreli plodovi brže podležu truleži. Berbu je, naglašavaju, potrebno obavljati pažljivo, bez grubog rukovanja, budući da i najmanja povreda na pokožici može biti ulaz za patogene.
Nakon berbe, preporučuje se što brže hlađenje, čime se usporava razvoj infekcija koje su nastale još u voćnjaku. Važna je dezinfekcija skladišta i ambalaže, jer se na taj način smanjuje prisustvo inokuluma i rizik od širenja skladišnih bolesti. Hemijske mere zaštite plodova od skladišnih bolesti provesti dve nedelje do nedelju dana pred berbu, nekim od registrovanih fungicida za tu namenu, od kojih preporučaju:
Posebno napominju da kod sorti jabuke koje se približavaju berbi, potrebno je pažljivo birati preparate u skladu sa karencom, kako bi plodovi bili zdravi i bezbedni za potrošnju.
Tagovi
Autorka