Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orezivanje voćaka
  • 08.12.2025. 16:00

Minus, plus i rez: Smernice za sigurnu zimsku rezidbu

Zimska rezidba voćaka direktno utiče na prinos, kvalitet ploda i dugovečnost stabla. Pravilno tempiran rez, čuva stabla od oštećenja, smanjuje rizik od bolesti i osigurava da naredna sezona donese bogat rod.

Minus, plus i rez: Smernice za sigurnu zimsku rezidbu
Foto: Shutterstock/Roman023_photography
47
0
0

Orezivanje voćaka predstavlja jednu od najvažnijih pomotehničkih mera u savremenoj voćarskoj proizvodnji. Pravilna primena direktno utiče na morfogenetske procese, produktivnost i dugoročnu vitalnost biljke. Rezidba ne oblikuje samo željeni uzgojni oblik, već određuje i raspored rodnog i prirastnog drveta, utiče na efikasnost fotosinteze i poboljšava mikroklimatske uslove unutar krošnje.

Zbog toga, kako navodi Dragan Bejatović, savetodavac u Poljoprivrednoj savetodavnoj službi Republike Srpske (PSSRS), orezivanje zauzima centralno mesto u upravljanju rodnim potencijalom, posebno u intenzivnim sistemima uzgoja.

Termini orezivanja

Savremena istraživanja iz oblasti voćarstva, ističe ovaj stručnjak, naglašavaju da pravilno određivanje termina orezivanja ima jednak značaj kao i sama tehnika njegovog izvođenja. Tkivo voćke, iako u fazi zimskog mirovanja, ostaje metabolički aktivno i osetljivo na stresne uslove okoline.

"Ekstremno niske temperature povećavaju krtost, dovode do promena osmotskog pritiska u ćelijama i smanjuju elastičnost drveta, što povećava rizik od većih rana i usporenog procesa kalusiranja. Nasuprot tome, previsoke zimske temperature mogu indukovati parcijalnu deaklimatizaciju, aktivaciju kambijuma i ranu diferencijaciju pupoljaka, čineći biljku osetljivijom na kasnije niske temperature", pojašnjava Bejatović, dodavši da usklađivanje orezivanja sa povoljnim temperaturnim i meteorološkim uslovima predstavljaju ključni tehnološki preduslov uspešnog izvođenja ove pomotehničke mere.

Optimalna temperatura za zimsko orezivanje: od –5°C do +5°C.
Donja granica za siguran rad: orezivanje se ne preporučuje ispod -7°C, dok je za koštičave vrste prag oko -5°C.
Gornja granica: temperature iznad +10°C mogu podstaći prerano kretanje sokova.

Jabučaste vrste (jabuka, kruška, dunja) dobro podnose zimsko orezivanje i optimalne temperature za orezivanje su oko -5 °C do +5 °C za zimsko orezivanje, precizira savetodavac.

S druge strane, koštičave vrste – šljiva, trešnja, višnja su osetljivije na hladnoću, optimalne temperature za zimsko orezivanje su oko -2 °C do +5 °C i orezuju se krajem zime, dok se breskva, nektarina i kajsija orezuju kada temperature prelaze nekoliko stepeni iznad nule.

Jagodičaste vrste (malina, kupina) orezuju se pri temperaturi od 0°C do +10°C.

Uticaj vremenskih uslova na orezivanje voća

Stručnjak podseća da vremenski uslovi imaju presudan uticaj na kvalitet i fiziološku reakciju biljke na orezivanje te ga treba izbegavati tokom kiše, magle ili povećane vlažnosti vazduha, jer takvi uslovi pogoduju širenju gljivičnih i bakterijskih patogena, što može dovesti do infekcije svežih rezova i usporenog zarastanja tkiva.

rezidba
Radove je najbolje obaviti tokom suvog, stabilnog i hladnog dana (Foto: Depositphotos/roman023)

Radove je najbolje obaviti tokom suvog, stabilnog i hladnog dana, bez jakog vetra, kada je rizik od oštećenja manji, a zarastanje rana efikasnije.

"Posle jačih mrazeva preporučljivo je sačekati nekoliko dana stabilnijeg vremena, kako bi se omogućila regeneracija tkiva i smanjila mogućnost pucanja grana usled temperaturnih stresova", napominje Bejatović dodavši da je pri planiranju izvođenja ove mere važno uzeti u obzir i fazu razvoja biljke, jer kombinacija povoljnih vremenskih uslova i pravilne faze rasta osigurava najbolju fiziološku reakciju i optimalan kvalitet budućeg roda.

Dobre prakse

Pored navedenih operativnih smernica, ističe kako je od izuzetne važnosti da se proces orezivanja posmatra kao integrisani segment ukupnog sistema upravljanja zdravljem i produktivnošću voćnjaka. Preporuka je da se razvija kontinuirani monitoring fiziološkog stanja stabala, uključujući vizuelnu procenu vitalnosti rodnog drveta, intenziteta bujnosti i stepena opterećenosti rodom, kako bi intenzitet orezivanja bio zasnovan na realnim pokazateljima stanja biljke.

Poželjno je, kako kaže, da se orezivanje izvodi tako da se uspostavi optimalan odnos između vegetativnog i generativnog potencijala, uz težnju ka postizanju ujednačene rodnosti iz godine u godinu.

rezidba
Izbegavajte pregrube rezove (Foto: Maja Prištof Ničota)

"Dodatno, voćari bi trebalo da vode računa o sanitarnim aspektima orezivanja, jer pravilan način izvođenja reza i higijena alata značajno utiču na smanjenje rizika od prodora fitopatogenih mikroorganizama", napominje Bejatović.

Redovna dezinfekcija makaza i testere, uklanjanje zaraženog ili oslabljenog drveta i odvojeno odlaganje takvog materijala doprinose ukupnoj fitosanitarnoj stabilnosti zasada. Prilikom oblikovanja krošnje potrebno je nastojati da se osigura ravnomerna osvetljenost i dobra cirkulacija vazduha, što direktno utiče na proces fotosinteze, sazrevanje rodnih pupoljaka i smanjenje intenziteta gljivičnih infekcija.

Kako sprečiti širenje bolesti prilikom rezidbe voća?

Takođe se preporučuje primena principa minimalnog stresa, odnosno izbegavanje pregrubih rezova koji mogu narušiti fiziološku stabilnost stabla. "U tom kontekstu, pravovremeno izvođenje rezidbe, uz uvažavanje temperaturnih i fenoloških uslova, omogućava brže kalusiranje i regeneraciju tkiva", ističe stručnjak.

Pridržavajući se svega navedenog rezidba prerasta u rutinsku agrotehničku operaciju koja dugoročno osigurava visok prinos, stabilan kvalitet ploda i dugovečnost voćnog zasada.


Izvori

Savjetodavna Srpske


Tagovi

Orezivanje Rezidba Dragan Bejatović PSSRS Dezinfekcija makaza Termini orezivanja Zimska rezidba voćaka


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.