Pretraživanje tekstova
Kako kaže, nekada je navodnjavao, sada sve manje, a opet, borovnica kod njega rađa odlično.
Na nadmorskoj visini iznad 500 metara, Momčilo Paunović sa Rudnika borovnicu uzgaja potpuno organski na površini od 22 ara. Zasad je podigao daleke 2006. godine, po sistemu sadnje u redove direktno u zemlju.
Ulaganja su svake godine bila minimalna, upotreba đubriva iz godine u godinu sve manja, a ni voda nije neophodna. Kako kaže, nekada je navodnjavao, sada sve manje, a opet, borovnica rađa fenomenalno.
"Ulažem minimalno, rađa odlično. Mislim da je recept ljubav, a i dobro mesto. Ovde ima sve što joj je potrebno, dobra visina, dobro strujanje vazduha, blizina borove šume, slobodan sistem uzgoja i evo rodila je dobro", kaže Momčilo.
Kaže nam da borovnicu beru svi porodično.
"To smanjuje troškove, a i najsigurniji smo kada je svojom rukom uberemo."
Njegova supruga, sin i ćerka pomagali su mu u berbi, a prinosom od 2,5 tone je i više nego zadovoljan. Cena je kod njega bila niža nego kod ostalih proizvođača, a evo i zašto.
"Nije mi problem ni da je poklonim, prodavao sam po 700, 600 dinara, ali kao što rekoh, mogu i da poklonim. Ne bolujem od toga da zacepim visoku cenu, kad vidim da je kilogram trešanja koštao 1.500 dinara nije mi dobro, bolje da prodam po normalnoj i pristupačnoj ceni nego da se narod muči da plati i da to za njih bude luksuz", kaže ovaj domaćin.
Sveži plodovi borovnice veoma su korisni za naš organizam, ali i smrznuta ili pak prerađena podjednako je zdrava. Veruje se da borovnica okrepljuje, popravlja krvnu sliku, pojačava imunitet i ubrzava oporavak bolesnih.
Naši stari su je koristili za jačanje krvi, podizanje imuniteta i oporavak posle teških bolesti.
Tagovi
Rudnik Momčilo Paunović Berba Korisna za organizam Smrznuta Upotreba đubriva
Autorka
Više [+]
Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!