Beremo plodove naših baka i dedova dok sadimo drveće za naše unuke, kaže Norbert Mec, predstavnik Udruženja za očuvanje krajolika Srednje Frankonije
Poljoprivrednici u nemačkoj regiji Frankonija povećavaju svoje prihode, istovremeno podržavajući bioraznolikost i otpornost na klimatske promene. Čine to uzgojem i preradom tradicionalnih sorti jabuka, ističu iz Mreže EU ZPP-a (EU CAP Network).
Kako opisuju iz ove platforme koja pruža podršku nacionalnim mrežama, organizacijama, upravama i različitim učesnicima u sprovođenju strateških planova Zajedničke poljoprivredne politike, od svog osnivanja 2006. godine, inicijativa Hesselberger (nazvana po planini udaljenoj 30 kilometara od zasada, op.a.) pokazala je da održiva poljoprivreda s nedovoljno iskorišćenim sortama jabuka može biti i ekološki prihvatljiva i ekonomski isplativa.
Danas u inicijativi učestvuje više od 1.500 poljoprivrednika, koji zajedno prerađuju oko 400 tona voća godišnje, dobijajući bolji pristup tržištu i korektne cene za svoje proizvode.
Od 1960-ih, ova regija je izgubila gotovo 70 odsto svojih voćnjaka, ugrožavajući lokalnu bioraznolikost i tradicionalna poljoprivredna znanja. Kako bi se suprotstavilo ovom padu, Udruženje za očuvanje krajolika Srednje Frankonije razvilo je pre 19 godina brend voćnih napitaka Hesselberger.
Inicijativu, koja je u početku bila pilot projekt u okviru LEADER projekta "Fränkische Moststraße“, sada podržava 34 učenika, uključujući voćare, ugostitelje i lokalne službenike.
Njena je misija da uspostavi održivo tržište za lokalne sorte jabuka uz istovremeno očuvanje kulturne i ekološke baštine regiona.
"Beremo plodove naših baka i dedova dok sadimo drveće za naše unuke", kaže Norbert Mec, predstavnik Udruženja za očuvanje krajolika Srednje Frankonije, te dodaje: "Očuvanjem tradicionalnih sorti jabuka ne samo da štitimo bioraznolikost već i stvaramo nove mogućnosti prihoda za poljoprivrednike".
Naime, kraći lanci snabdevanja i direktna partnerstva s više od 170 lokalnih trgovaca i restorana smanjuju logističke izazove inicijative i povećavaju profitabilnost.
Osim toga, pruža tehničku i finansijsku podršku za održavanje i ponovnu sadnju voćnjaka. Kažu i da uzgoj raznolikih sorti jabuka s jedinstvenim osobinama jača otpornost voćnjaka na promenljive vremenske uslove i štetočine. Očuvanje tradicionalnih voćnjaka podržava lokalne ekosisteme, pomaže oprašivačima i poboljšava zdravlje zemljišta: ključne elemente održive, klimatski pametne poljoprivrede.
Ovi voćnjaci takođe deluju kao prirodni ponori ugljenika, poboljšavajući vodnu ravnotežu tla i doprinoseći dugoročnoj klimatskoj stabilnosti.
Spajanjem tradicionalnog znanja s modernim pristupom tržištu i ekološkom odgovornošću, poljoprivrednici ne samo da osiguravaju svoja sredstva za život, već i unapređuju poljoprivredu koja je prihvatljiva za bioraznolikost i otporna na klimatske promene.
Tagovi
Autor