Dejan Milenković u selu Polom, kod Vladičinog Hana, podigao voćnjak kupine, šljive i kruške za primer. Od kupine pravi vino, a od šljive i kruške peče rakiju na plin.
Kada je tast Dejana Milenkovića iz sela Polom, kod Vladičinog Hana, u vreme izgradnje Koridora 10, kupio plac i na jednom kraju sagradio kuću, on je došao na ideju da sa suprugom Natašom, na drugom kraju koji je ostao prazan, podigne zasad voća i posle smrti svoga oca nastavi porodičnu tradiciju pečenja rakije koja se u njegovoj porodici neguje više od pet decenija unazad.
Oni nisu želeli da sade voćne vrste, poput maline koja je u tom trenutku bila veoma popularna i koju su voćari masovno sadili na svojim imanjima, već krušku viljamovku i šljive čačanku rodnu i čačanku ranu kako bi od njih mogli da peku rakiju kakva se u porodici Milenković inače peče od davnina.
Tri godine kasnije Dejan je odlučio da između stabala kruške i šljive, koje je zasadio na 15 ari, zasadi i 250 sadnica kupine sorte tri krune i na taj način popuni prazninu koja se javila između redova. Novina koju je primenio u sadnji ovog voća nije ostala neprimećena od meštana ovo sela, pa su mnogi došli da vide zbog čega je on to uradio. Iako je posle toga do njegovih ušiju došlo mnogo negativnih komentara zbog primene ovog načina sadnje on je nastavio da neguje svoj voćnjak najbolje što je umeo. Kaže da su mu u tome mnogo pomogli iskusni voćari sa kojima se sprijateljio na Fejsbuku.
"Voćnjak ume da kaže voćaru šta u njemu treba da uradi. Kada voćar nauči da prepozna to onda sve ide lako", tvrdi naš sagovornik.
Otuda je u njegovom voćnjaku od početka do kraja proizvodne sezone sve pod konac. Milenkovići u svom voćnom zasadu sve rade sami, počevši od orezivanja, kopanja, freziranja, košenja trave, pa do berbe. Svoje voće proizvode na organski način i prskaju ga isključivo bakarnim rastvorom. U vreme berbe oni voće nikada ne prodaju po ceni koja im ne odgovara. I zato kada imaju takvu godinu ubrano voće najčešće prerade u rakiju šljivovicu i viljamovku.
Za razliku od drugih ovaj voćar svoju rakiju peče u kazanu koji radi na plin. Iako je ove godine njegova cena mnogo viša od prethodne on je i ove prilikom pečenja koristio ovaj energent. Počeo je da ga upotrebljava u trenutku kada je shvatio da je za njega mnogo jednostavnije da rakiju peče na ovaj način. Zato je požurio da preko interneta što pre nabavi gorionik, boce, regulator pritiska i sve drugo što mu je bilo potrebno.
Potraga za gorionikom trajala je godinu dana, a kada ga je pronašao odmah ga je stavio u funkciju. Kada je otvorio bocu sa plinom i počeo da peče rakiju video je da to ide mnogo sporije nego kada je peče na drva. Međutim, prestao je da brine kada su potekli prvi potoci kvalitetne rakije.
"Pri ovakvoj temperaturi ne može ni komine da zagori u kazanu, što mi je omogućilo da uporedo radim i neke druge poslove u voćnjaku", priča Milenković.
Iako je rakiju pekao na ovaj način ona se nimalo nije razlikovala od one koju je pekao njegov otac jer je prilikom pečenja primenio sve "cake" koje je naučio od njega.
Za dobru rakiju neophodno je, prema njegovim rečima, pored dobrog voća da se pripremi i odgovarajuće komine. Kaže da je ove godine septembar bio hladan i da je komine od kruške viljamovke sporije sazrevalo. I pored toga, on je stigao da ispeče rakiju kakva se poželeti može, a koju ljubitelji dobre kapljice redovno hvale.
"Tokom godine od svog voća proizvedem od 100 do 150 litara šljivovice koja na tržištu dostiže cenu od 600 dinara po litru. Viljamovka je skuplja i kreće se od 1.000 do 1.400 dinara", kaže naš sagovornik.
Pored rakije ovaj voćar ume da proizvodi i kupinovo vino "Deja" koje nosi ime po njegovoj ćerci. Počeo je da ga pravi pre četiri godine kada je otkupna cena ovog voća bila 70 dinara za kilogram, a potom pala na 30.
"Kada smo ga napravili stiglo je za piće taman za krsnu slavu Sveti Aranđel, a do Nove godine smo prodali oko 500 litara po 800 dinara", ističe Milenković i dodaje da je prošle godine otkupna cena kupine bila 220 dinara, potom smanjena na 120, a ove se kretala od 150 do 220 dinara.
On takođe naglašava da jedan deo roda proda vlasnicima hladnjače, a drugi pakuje u plastične činije koje prodaje svojim prijateljima i poznanicima. Iako kada sve stave na papir i vide da im se to što rade baš i ne isplati, Milenkovići nemaju nameru da napuste svoj voćnjak, a ni da ga zbog loše otkupne cene voća iskrče. Planiraju da nastave da ga i dalje neguju i nadaju se da će vremenom i otkupljivači ustaliti cene voća koga oni proizvode, a koga nema previše u njihovoj opštini.
Otuda je porodica Milenković potpomognuta ćerkom Dejanom i posle pečenja rakije, po ko zna koji put uredila svoj voćnjak koji i pred prvi sneg podseća na lepo uređen park u kome ljibitelji prirode, čim ga vide, požele da prošetaju.
Tagovi
Autorka
Tomas Man
pre 2 godine
Prijatelju, Jande, naveo sam ti od kad se primenjuje novi pravilnik, u kome nije nigde istaknuto da je bakar zabranjen. Malo je i nedefinisana primena tih preparata. A ko ga koristi savesno, kao ti, samo za zimski tretman - može se sa punim pravom pretstavljati kao organski proizvođač. Da ne gnjavim dalje, sve u svemu ti si u pravu i oprosti ako sam te na neki način uznemirio. Svako dobro ti želim.
Jande
pre 2 godine
TOMAS-e MAN-u,bakar je dozvoljen u organskoj proizvodnji,mislim da je količina 6kg/h godišnje.Pošto voliš da komentarišeš i istražuješ,"javi mi molim te" kad i gde je objavljeno da je zabranjen.Opet "podvlačim",koristi se kod zimskog prskanja,kad nema ni cveta ni ploda.
Tomas Man
pre 2 godine
Ako nekog baš zanima organska proizvodnja...Pravilnik koji navodi korisnik Jande odavno ne važi. Члан 144. Даном примене овог правилника престаје да важи Правилник о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње („Службени гласник РСˮ, бр. 48/11 и 40/12). Члан 145. Овај правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србијеˮ. Број 110-00-36/2020-09 У Београду, 2. јуна 2020. године Министар, Бранислав Недимовић, с.р.
Tomas Man
pre 2 godine
Odgovor za Jande. Prijatelju, hvala ti na stručnom odgovoru. Očigledno je da poznaješ tu materiju bolje od mene. Možda sam pod uticajem višegodišnjeg života u inostranstvu gde za 100% organic voće nisu dozvoljeni preparati na bazi bakra. Kod nas su ti kriterijumi izgleda drugačiji. Čudno, jer su bakar oksid i sulfat vrlo opasni otrovi. Možda je trik i u koncetraciji i učestanosti prskanja...Možda, nisam znalac u primeni preparata, samo konzument.
Jande
pre 2 godine
Odgovor Tomas Manu-u."Koren svakog zla je u neznanju"-tačno tako Tomas-e Man-u,ali pitanje u čijem.Svi preparati čija je jedina aktivna materija bakar-hidroksid,bakar-oksidhlorid(trobazni),bakar-sulfat,bakar-oksid i bakar-oktanoat su dozvoljeni u organskoj proizvodnji(Službeni glasnik RS br.48/11).Plod naravno da se ne prska bakrom,on se koristi kod zimskog prskanja kad nema ni ploda,ni cveta,kao zaštita samog stabla i dalje se ne koristi(tako je kod mene).Zato Tomase,učiti,učiti,i samo učiti.
Tomas Man
pre 2 godine
"Svoje voće proizvode na organski način i prskaju ga isključivo bakarnim rastvorom." Ovo je besmislica ili nebuloza. Bakarni rastvor (plavi kamen, plavo ulje...) je jedan od najpodmuklijih otrova, koji je ne samo toksičan već i kancerogen, i kao takav besmislen i nespojiv sa organskom proizvodnjom. Primena je donekle opravdana i benigna za "zimsko" prskanje i u fazi cvetanja i precvetavanja (zbog manolije), uz dobru zaštitu disajnih puteva. Plod ne. Procentualno , po broju obolelih od karcinoma (raka), smo na prvom mestu u Evropi, sigurno tome svoj doprinos daje i nekontrolisano i nestručno korišćenje bakarnih preparata u voćarstvu. U Bibliji piše da je koren svakog zla u neznanju. To treba stalno imati u vidu.