Pretraživanje tekstova
Bolest se obično pojavljuje nakon berbe, tj. krajem juna i početkom jula, kao crvenkaste mrlje na površini lista. Često se pogrešno smatra nedostatkom fosfora, koji treba dodati borovnicama nakon berbe.
Pegavost listova borovnice, Septoria albopunctata, karakteristična je za lokacije uz šumske komplekse. U ranim jutarnjim časovima, čak i tokom perioda visokih dnevnih temperatura karakterističnih za toplotne talase, na listovima se pojavljuje rosa, što je idealno za razvoj gljivice.
Nekoliko jutara sa nižim temperaturama i rosom je dovoljno za pojavu. Postoje dve glavne vrste pegavosti, gleosporijska i septorijska.
Simptomi se ogledaju u obliku crvenkastih, tačkastih mrlja, koje su male i kasnije se šire. Ceo list postaje crvenkast, a posle nekog vremena, svi listovi na pojedinačnim granama su zahvaćeni bolešću. Pegavost se javlja u većem ili manjem intenzitetu i nije bezopasna jer, u slučaju jače infekcije, dolazi do opadanja, tj. defolijacije listova i sušenja celih grana borovnica.
Često se meša sa nedostatkom fosfora, što je moguće na glinovitim zemljištima, gde se biljke najčešće gaje. Fosfor treba dodavati biljkama do prve polovine avgusta, a nakon tog perioda kalijum.
Dovoljna su dva tretmana sistemskim ili kontaktnim fungicidima, najčešće na bazi difenokonazola, tebukonazola, boskalida, piraklostrobina ili kaptana, koji je kontaktni preparat, a koji se može naći u poljoprivrednim apotekama.
Što se tiče organske zaštite, ako ne želite da koristite fungicide, postoje neki preparati koji mogu sprečiti pojavu bolesti. Najkorisniji su proizvodi na bazi algi, obogaćeni jodom, koji su dobri i u povrtarskoj, ne samo voćarskoj proizvodnji. Doziranje je jedan litar na 350 litara vode.
Korišćenje sode bikarbone, belog luka, raznih aminokiselina, nekuvanog mleka i preslice takođe može smanjiti simptome bolesti jer dovoljno jača biljku da spreči njeno isušivanje.
Tagovi
Defolijacija Alge Jod Glinovita zemljišta Septoria albopunctata Pegavost lista borovnice
Autor
Više [+]
Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!