Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba šljive
  • 24.08.2025. 12:00
  • Zaječarski okrug, Jakovac

Prinos stenleja znatno manji, otkupna cena viša nego lane. Šta kaže struka, a šta proizvođač?

Bili smo u berbi šljive kod Dalibora Cvetkovića koji je sa površine od dvadesetak ari ubrao 350 kilograma. Deo je prodao na lokalnoj pijaci, a deo će ići na rakiju i džem

Prinos stenleja znatno manji, otkupna cena viša nego lane. Šta kaže struka, a šta proizvođač?
Foto: Jovana Cvetković
101
0
0

Berba stenleja, jedne od najzastupljenijih sorti šljive u našim krajevima još uvek traje, a prinos i kvalitet plodova se razlikuje u zavisnosti od lokaliteta, ali i uticaja mraza, suše i visokih temperatura. Nepovoljni vremenski uslovi ostavili su za sobom značajne posledice, pa u nekim zasadima uopšte i nema roda.

Na teritoriji Timočke Krajine berba je trenutno u punom jeku, a prema rečima savetodavca za voćarstvo i vinogradarstvo Sanje Čokojević iz PSS Knjaževac, temperature od -1 do -6 °C u fazi cvetanja bile su presudne za ovogodišnji prinos.

"U jednom selu ima zasada u kojima nema roda, ali i zasada koji su puni. Nema pravila", kaže ona. U zavisnosti od nadmorske visine, ekspozicije, položaja i sorte koja je zastupljena, štete su, ističe savetodavac, neujednačene.

Ponegde se otkupljuje i po 60 din/kg

"Kako mraz nije jedini problem, već i suša u ovoj vegetacionoj godini, sa prosečnim padavinama od 2,5 l/m2 u junu i 17,9 l/m2, u avgustu krupnoća plodova nije zadovoljavajuća u zasadima gde ima mnogo roda", pojašnjava Čokojevićeva i dodaje da se šljiva može uspešno gajiti u područjima gde godišnje padne oko 700 mm kiše, dok temperatura tokom vegetacije ima veliki uticaj na intenzitet fotosinteze, ravnomernost rasta plodova, njihovo dozrevanje i kvalitet.

berba šljiva
Berba šljive još uvek traje

Kada je u pitanju vreme berbe, plodovi, kaže ona, ne bi smeli da se beru pre botaničke zrelosti jer bi štete bile višestruke: niži prinosi, plodovi ne bi imali tipične sortne karakteristike ukusa, arome, boje, ubrzala bi se njihova degradacija i pojava fizioloških bolesti.

"Kako bi odredili pravi momenat berbe, koristimo neke od metoda: odvajanje ploda s peteljkom od grančica i ploda od peteljke, promena osnovne i dopunske boje pokožice, promena boje semena, jodno-skrobni test koji pokazuje iščezavanje skroba, određivanje čvrstoće mesa ploda i druge", navodi naša sagovornica.

Voćar Dragan Novaković: "Sa smanjenim prinosom, visoka cena šljive ne igra nikakvu ulogu"

Međutim, metoda koja se najčešće primenjuje je procentualno određivanje suve materije refraktometrom. Taj procenat varira od sorte do sorte, a za stenlej se kreće u proseku između 16,2 do 18 %.

Kada je reč o otkupnoj ceni, ona je ove godine duplo veća od prethodne i iznosi 50, u nekim krajevima i 60 dinara po kilogramu.

"Ipak, proizvođačima se savetuje i hemijski tretman nakon berbe kao i folijarna prihrana na bazi azota, bora, mangana, magnezijuma i cinka", zaključuje savetodavac.

Deo ide na rakiju i džem

Voćar Dalibor Cvetković iz knjaževačkog sela Jakovac ističe da bez obzira na nepovoljne vremenske uslove, ne može biti nezadovoljan ovogodišnjim rodom. Jednostavno, nije se moglo protiv niskih temperatura. Priroda je, kaže, odradila svoje.

"Kada sam video uništene cvetove, mislio sam da nema ništa od roda, međutim sa površine od dvadesetak ari ubrao sam 350 kilograma kvalitetne šljive", ističe on.

berba šljive
Cvetkovići uspeli sačuvati deo roda

Kako dalje napominje, plodovi nisu tako sitni, a redovnom primenom hemijskih preparata uspeo je da sačuva i dobro zdravstveno stanje zasada.

"Deo roda sam prodao na lokalnoj pijaci, dok će ostatak otići na rakiju i džem", navodi ovaj proizvođač.

Zabeleženo prisustvo štetočina šljiva

Slična situacija je u Topličkom okrugu gde se nalaze i najveće površine pod ovom voćnom kulturom, a prema rečima savetodavca za zaštitu bilja Nikole Milenkovića iz PSS Kuršumlija, na području Blaca šljiva je uglavnom dobrog kvaliteta, dok se u ostalim krajevima razlikuje od lokaliteta do lokaliteta, pa čak i u okviru zasada.

"Nažalost, mraz je ostavio najveće posledice na ovogodišnji rod koji je znatno smanjen nego proteklih godina", kaže on.

Pored toga, nedovoljna količina padavina i ekstremno visoke temperature takođe su negativno uticale na razvoj ploda koji je na većini parcela ostao sitan, a uočene su i ožegotine od sunca.

"U periodu zrenja nije bilo povoljnih uslova za razvoj patogena prouzrokovača truleži ploda, ali je zabeleženo prisustvo šljivinog smotavca velike brojnosti, kao i žute i crne šljivine ose", zaključuje ovaj stručnjak.


Foto prilog


Tagovi

Šljive Berba Dalibor Cvetković Kvalitet Cena Suša Mraz


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Dupli master inženjer poljoprivrede iz oblasti ratarstva i fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.