Pretraživanje tekstova
Zašto se Sonja uvek smeje tako lepo i sveže?
Nedavno je na društvenoj mreži Facebook osvanula interesantna fotografija paradajza koji se smeje. Paradajz kako saznajemo, ima i ime, a zašto je autor odlučio baš na ovakav način da je ovekoveči, saznali smo pročitavši njegovu priču do kraja. Marin Bukvić je Sonjin vlasnik još od 2015., a evo i njegove priče.
"Ovo je Sonja, Sonja je paradajz koji je kupljen 13. septembra 2015. - na popustu s naznakom domaće. Očekivao sam od Sonje da će brzo da me napustiti, usmrdi se i nestane. Iz ljubavi prema njenom kratkom životu, nisam je želeo pojesti. Čekao sam da me sama ostavi.
Ali, prošlo je više od sedam meseci, a Sonja i dalje izgleda sveže. Verno me čeka kući svaki dan i uvek se smeje. Rekla mi je da su je prskali dok je bila mala (ne seća se čime - samo se seća prskanja). Sonja je sa mnom provela jesen, zimu, dočekala proleće, a kako se drži, zajedno ćemo se i znojiti na leto.
Sonja je paradajz. Bez rupe. Sveža više od sedam meseci. Usmrdeću se pre Sonje. Sonja je večna. Sonja Paradajz."
Šalu na stranu. Šta je zapravo Sonja, ne znamo, ali sigurno je da se razlikuje od svojih "domaćih rođaka" koji počinju da trunu već nakon nekoliko dana. Kada ga je kupio, Marinu je paradajz bio bezukusan i plastičan pa je stoga jedan, kako kaže, odlučio da sačuva da vidi koliko će dugo da izdrži. Stručnjaci misle da je paradajz verovatno tretiran nekim fungicidom ili drugim herbicidom koji je sprečio bakterije truljenja i plesni da izazovu proces truljenja u biljci.
Tagovi
Sonja paradajz Domaće Marin Bukvić Fungicidi Herbicidi
Autorka
Više [+]
Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjan... Više [+]
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjanje obolelih delova, njihovo iznošenje i spaljivanje daleko od zasada.