Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vegetacija voća
  • 04.11.2023. 12:00

Tople jeseni menjaju voćarstvo: I kruške počele da cvetaju!

Hoće li zbog sve toplijih meseci tokom jeseni doći do promene strukture voćarske proizvodnje?

Tople jeseni menjaju voćarstvo: I kruške počele da cvetaju!
Foto: Bojan Kecman
  • 237
  • 19
  • 0

Visoke temperature od septembra do decembra, a često budu neuobičajeno visoke i u januaru, dovode do toga da biljke ne završavaju sa vegetacijom onda kada bi trebalo da se pripreme i budu u fazi mirovanja.

Dakle, potrebna im je faza jarovizacije, odnosno, određeni period niskih temperatura kako bi mogle da se pripreme za narednu vegetaconu sezonu.

Nema mirovanja voćaka

Nižih temperatura sve je manje i često dolazi do retrovegetacije jer su biljke zbunjene kada, posle berbe, usledi duži period sa višim temperaturama. Potrebno je barem 45 dana da temperature budu nešto ispod nule pa do pet stepeni iznad nule kako bi se završili svi procesi neophodni za novo listanje i cvetanje voćaka u proleće naredne godine.

Visoke jesenje temperature velika pretnja voćkama

Sokovi se ne povlače u koren i ako se ovakve vremenske prilike nastave tokom narednih godina, neće ni biti završetka vegetacije. Kraći periodi nižih temperatura i snega dovodiće do smrzavanja tek zametnutih plodova koji se pojave u septembru ili oktobru, a pošto se vegetacija pomerila za skoro dva meseca napred, u aprilu i maju biće više prodora hladnog vremena koji će takođe praviti štetu na voćkama jer će biti praćeni mrazevima.

Nove sorte su rešenje

Rešenje je u sadnji sorti koje će da podnose niže temperature i koje će kasnije da cvetaju ali šta je sa situacijama kao što je u ovoj godini, kada gledano u vegetacionom smislu, nema prelaza iz leta u jesen i lišće još uvek zeleno, skoro bez promene boje zbog gubljenja hlorofila, stoji na granama.

Klimatske promene počele da uzimaju danak (Foto: Selma Mujić)

Selekcioneri će morati da se bave i s tim problemima jer je sad svakom jasno da su klimatske promene definitivno počele da uzimaju danak i da će u budućnosti biti još više izražene. Osim sadnje otpornijih sorti sigurno će da dođe do promene strukture zasada u našim voćnjacima.

Budućnost je u bobičastom voću

Prema svemu sudeći dolaze vremena bobičastog voća. Proizvođači se sve više okreću podizanju zasada borovnica i kupina. Malina je problematična zbog ranijeg cvetanja i često sramotno niskih otkupnih cena čak i kada nije dobar rod u voćnjacima. Crvena i crna ribizla takođe su perspektivne voćke dok se sve više sade smokva i šipak.

Od "klasičnih" voćaka jedino se jabuka i dunja, koliko toliko suprotstavljaju nižim temperaturama, ali ako je zaštita tokom vegetacije od bolesti bila dobra, list poslednjih godina ne opada s grana do novembra, odnosno do pojave prvih mrazeva.

Ako i u novembru i decembru bude toplo, a naročito u februru ili martu, stabla skoro da neće prekidati vegetaciji što bi moglo da dovede do iscrpljivanja biljaka i fiziooloških stresova kojima će se voćke teško moći odupreti. Takođe, dolaziće do novog cvetanja kao što je ove godine slučaj da su i kruške počele sa cvetanjem krajem oktobra.

Sve manje krušaka i šljiva

Da nevolja ne dolazi sama pokazuje i to da se, usled duže vegetacione sezone prisustvo bolesti i štetočina ne smanjuje što dodatno iscrpljuje biljke. Zbog svega navedenog sve više se krče zasadi jabučastog voća, naročito krušaka i koštičavog voća, pogotovo breskvi, kajsija, višanja, pa i šljiva.

Kako negovati podmlađena, a kako starija stabla voćki?

Primat će preuzeti bobičasto voće koje lakše podnosi niske i visoke temperature, kao i mrazeve, a posebna pogodnost njihove sadnje je što imaju prolaz na tržištu, odnosno, većina vrsta, dobru otkupnu cenu.


Tagovi

Vegetacija voća Jarovizacija Otporne sorte Bobičasto voće Krčenje zasada Hlorofil


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U 2. epizodi serijala #TalentiEUregija donosimo priču o Viti Ivičić, nagrađivanoj dizajnerki tekstila koja stvara od prirodnih materijala. Posebno je inspiriše lan, tipičan za Belu Krajinu, gde i živi. Jedna od njenih najposebnijih tehnika,... Više [+]