Pretraživanje tekstova
Jedna od sedam osoba starosti iznad 15 godina jede najmanje pet porcija dnevno voća i povrća, dok jedna od tri osobe ne jede voće i povrće svaki dan.
Redovno konzumiranje voća i povrća je važan element zdravlja i uravnotežene ishrane. U Srbiji potrošnja voća i povrća po stanovniku je po podacima Privredne komore Srbije dva do tri puta manja od prosečne, u Evropskoj Uniji. Ali i u EU postoje velike razlike u konzumiranju voća i povrća među državama članica.
U EU te nešto više od trećine stanovništva 34,4%, starosti 15 i više godina, ne konzumira na dnevnoj bazi voće i povrće (2014.), a manje od 15%, 14,1%, konzumira najmanje pet porcija svaki dan. Jedna od sedam osoba starosti iznad 15 godina jede najmanje pet porcija dnevno voća i povrća, dok jedna od tri osobe ne jede voće i povrće svaki dan.
Preporučena potrošnja Svetske zdravstvene organizacije je 400 grama voća i povrća ne računajući krompir i druge krtole koje sadrže skrob. Dnevna potrošnja voća i povrća veoma se razlikujemeđu članicama. U Rumuniji čak skoro dve trećine stanovništva starosti 15 i više godina ne jede voće i povrće u toku dana dok je taj udeo u Belgiji nešto viši od 15% (16,5).
S druge strane udeo onih koji konzumiraju pet porcija dnevno jeste jedna trećina, 33% u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok manje od pet posto u Rumunij, tačnije 3,5% stanovništva i Bugarskoj 4,4%. Razlikuju se i količine konzumiranog voća i povrća između muškaraca i žena. Te razlike potiču od nivoa obradzovanja. Viši nivo obrazovanja je proporcionalan udelu populacije koja konzumira voće i povrće, pokazuju podaci Eurostata statističke službe EU objavljeni povodom svetskog dana hrane, 16 oktobra.
Foto: bigstockpfoto.com/arekmalang
Izvori
Tagovi
Voće Povrće Potrošnja Evropska Unija Svetski dan hrane
Autorka
Više [+]
Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Godina 2023., druga dekada juna. Kukuruz u fazi oko 10. listova. Na porodičnom gazdinstvu Dunđerski u toku je bilo tretiranje kukuruza - ali nesvakidašnje! Ne, ovde se nije primenjivao herbicid ni insekticid, nego regulator rasta na osnovu... Više [+]
Godina 2023., druga dekada juna. Kukuruz u fazi oko 10. listova. Na porodičnom gazdinstvu Dunđerski u toku je bilo tretiranje kukuruza - ali nesvakidašnje! Ne, ovde se nije primenjivao herbicid ni insekticid, nego regulator rasta na osnovu rezultata iz višegodišnjih ogleda. Meni vrlo draga slika, jer smo te godine, zahvaljujući ovom tretiranju, uspeli da sačuvamo kukuruz od poleganja nakon niza superćelijskih oluja i imali najbolji prinos u ataru! #RuralFoto #Proizvodnja