Pretraživanje tekstova
Jedna od sedam osoba starosti iznad 15 godina jede najmanje pet porcija dnevno voća i povrća, dok jedna od tri osobe ne jede voće i povrće svaki dan.
Redovno konzumiranje voća i povrća je važan element zdravlja i uravnotežene ishrane. U Srbiji potrošnja voća i povrća po stanovniku je po podacima Privredne komore Srbije dva do tri puta manja od prosečne, u Evropskoj Uniji. Ali i u EU postoje velike razlike u konzumiranju voća i povrća među državama članica.
U EU te nešto više od trećine stanovništva 34,4%, starosti 15 i više godina, ne konzumira na dnevnoj bazi voće i povrće (2014.), a manje od 15%, 14,1%, konzumira najmanje pet porcija svaki dan. Jedna od sedam osoba starosti iznad 15 godina jede najmanje pet porcija dnevno voća i povrća, dok jedna od tri osobe ne jede voće i povrće svaki dan.
Preporučena potrošnja Svetske zdravstvene organizacije je 400 grama voća i povrća ne računajući krompir i druge krtole koje sadrže skrob. Dnevna potrošnja voća i povrća veoma se razlikujemeđu članicama. U Rumuniji čak skoro dve trećine stanovništva starosti 15 i više godina ne jede voće i povrće u toku dana dok je taj udeo u Belgiji nešto viši od 15% (16,5).
S druge strane udeo onih koji konzumiraju pet porcija dnevno jeste jedna trećina, 33% u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok manje od pet posto u Rumunij, tačnije 3,5% stanovništva i Bugarskoj 4,4%. Razlikuju se i količine konzumiranog voća i povrća između muškaraca i žena. Te razlike potiču od nivoa obradzovanja. Viši nivo obrazovanja je proporcionalan udelu populacije koja konzumira voće i povrće, pokazuju podaci Eurostata statističke službe EU objavljeni povodom svetskog dana hrane, 16 oktobra.
Foto: bigstockpfoto.com/arekmalang
Izvori
Tagovi
Voće Povrće Potrošnja Evropska Unija Svetski dan hrane
Autorka
Više [+]
Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U 3 koraka do bogate organske bašte
U organskoj bašti možemo ubrati plodove i odmah ih konzumirati bez straha da ćemo naštetiti našem zdravlju sa željom da proizvedete sopstveno, zdravo, ukusno voće i povrć...