Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reč struke
  • 08.06.2025. 07:30

Zdrave sadnice i plodored značajne mere u prevenciji antraknoze jagode

"Pojedine sorte koje se gaje kod nas su osetljive na ovaj patogen, a to su: Marmolada, Elsanta, Mis, Arosa, Raurika. U pojedinim godinama štete mogu biti i do 80 odsto", kaže savetnik za zaštitu bilja u PSS Loznica, Nikola Petrović.

Zdrave sadnice i plodored značajne mere u prevenciji antraknoze jagode
Foto: Shutterstock/Catherine Eckert
49
0
0

Antraknoza je značajna bolest jagode koja se javlja u svim regionima gde se ona gaji, ali u različitom intezitetu. Ovu bolest prouzrokuje gljive iz roda Colletotrichum, više vrsta kao što su: Colletotrichum acucatum, C. fragariae, C. gloeosporioides i druge.

"Pojedine sorte koje se gaje kod nas su osetljive na ovaj patogen, a to su: Marmolada, Elsanta, Mis, Arosa, Raurika. U pojedinim godinama štete mogu biti i do 80 odsto", kaže savetnik za zaštitu bilja u PSS Loznica, inženjer poljoprivrede Nikola Petrović.

Kako je prepoznati?

Kako pojašnjava, simptomi na cvetovima su u obliku paleži. Pege se mogu pojaviti i na listu, lisnim drškama i peteljkama ploda. Na stablu izaziva trulež stabljike i lisnih peteljki, kao i pojavu nepravilnih tamnih pega na listovima.

Bolest se kasnije intezivno širi i razvija na zelenim plodovima.

Jagoda: Ni voće ni povrće, nego zeljasta biljka

"Pege su u početku okrugle, a kod jakog napada se spajaju i prave udubljenja nepravilnog oblika. Karakteristični simptomi antraknoze na plodu su vodenaste ulegnute pege tamnosmeđe boje koje kasnije pocrne. Ovi simptomi su najizraženiji u vreme njihovog sazrevanja."

Prezimljava u zaraženom tkivu

Glavni izvor zaraze je zaražen sadni materijal, odnosno živići jagode.

"Gljive prezimljavaju micelijom u zaraženom biljnom tkivu. U proleće, u uslovima obilnijih padavina i visoke temperature vazduha, gljiva na zaraženim organima jagode formira acervule i konidije koje služe za ostvarivanje sekundarnih infekcija", kaže ovaj stručnjak.

Konidije se u okviru zasada raznose pomoću kišnih kapi na kraća rastojanja, a vetar ih skoro i ne raznosi. Konidije se u zemljištu mogu održati do devet meseci. Infekcija se može ostvariti na temperaturama između 15 i 30 °C, sa optimumom između 26 i 28 °C.

Mere prevencije?

Suzbijanje patogena sprovodi se primenom agrotehničkih i hemijskih mera.

"Od agrotehničkih mera mogu se izdvojiti: sadnja zdravog sadnog materijala, sadnja otpornijih sorti, plodored (minimalno trogodišnji), umerena prihrana azotnim đubrivima. Kako se antraknoza prenosi sadnim materijalom, osnovna preventivna mera je obezbeđivanje zdravog sadnog materijala."

Jagode iz zatvora? Da! Ali i kukuruz, rakije i tovljenici

Hemijske mere zaštite se takođe sprovode. U vreme kretanja vegetacije zasad treba tretirati preparatima na bazi neorganskih jedinjenja bakra.

"Od fungicida tokom vegetacije, primenjuju se preparati na bazi kaptana, boskalida, piraklostrobina, azoksistrobina. Ukoliko se ovo gljivično oboljenje javi u zasadu, treba tretirati u početnim fazama razvoja, dok su pege još na lisnim drškama", zaključuje Petrović.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Antraknoza jagode Nikola Petrović Hemijske mere Agrotehničke mere Izvor zaraze Simptomi


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".