Sećam se da je moja majka u nekoliko tegli s cveklom stavljala komadić rena, a tetka je stavljala kim.
Cvekla je veoma zdrava namirnica, puna minerala i vitamina, niskokalorična, a uz to štiti od raznih bolesti. Podstiče rad jetre i normalizuje probavu, pa mislim da svako treba da je jede. Ona se može konzumirati na mnogo načina - sirova ili kuvana. Sirova cvekla se može samleti u kombinaciji s raznim povrćem ili voćem, a može i da se pije kao sok.
Probala sam nekoliko načina. Lično preferiram kombinaciju cvekle i jabuke, a ukusna je i sa šargarepom. Kuvana se obično kiseli za zimnicu, a u Krakovu sam videla da je koriste za supe, soseve ili je sirovu ribaju u salate. Rekli su mi da tako rade preventivu zbog obolevanja stanovnika od karcinoma jer se u to doba oko Krakova nalazilo mnogo industrijskih pogona i veliki broj ljudi je obolevao.
Priznajem da teško uspevam da se naviknem na ukus sirove cvekle, ali zato skuvana i ukiseljena zauzima važno mesto među mojim omiljenim salatama. Svake godine posejemo veliku gredicu cvekle na mesto s kojeg smo pobrali grašak i u ovo ranojesenje vreme je spremna za vađenje i kiseljenje. Ne možemo sve odraditi odjednom jer nemam dovoljno veliko posuđe, pa to obično budu tri kuvanja. U tom poslu suprug je veoma važan pomoćnik. On cveklu vadi iz zemlje, pere, stavlja da se skuva, skuvanu guli i riba na kolutove. Ja pripremam ostalo što je potrebno za završetak tog posla, a to je:
Čiste suve tegle i poklopci, levak kome sam odrezala donji deo, velika sipaća kašika ili džezva, gajba obložena stiroporom i ćebe. Poklopce sam poprskala čistim alkoholom (za svaki slučaj).
Stavila sam da se skuva 3,5 l vode, dodala 100 g soli, 250 g šećera, a kad je voda proključala dodala sam 1 dl sirćetne kiseline i naribanu cveklu. Lagano sam promešala, a nakon kuvanja od nekoliko minuta, tako vrelo, sipala u tegle pomoću džezve i levka, dobro zatvorila poklopcima i stavila u gajbu. Sve sam dobro pokrila i zamotala ćebetom, a nakon dva dana hlađenja stavila na policu u špajzu.
Sećam se da je moja majka u nekoliko tegli s cveklom stavljala komadić rena, a tetka je stavljala kim. Moji ukućani vole bez dodataka i malo slađe, pa umesto 200 g šećera stavljam 250 g. Naravno, i Vi možete staviti manje ili više šećera i soli. Ovako spremljena cvekla, ako je slučajno ne pojedete, može stajati bez problema do iduće godine, a i duže. Kuvali smo cveklu dva puta, a ove sitne što su još u zemlji ćemo ove nedelje na isti način ukiseliti, ali cele to jest nećemo ih rezati.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka