Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema zimnice
  • 18.10.2015. 08:00

Kiseljenje cvekle za zimnicu

Sećam se da je moja majka u nekoliko tegli s cveklom stavljala komadić rena, a tetka je stavljala kim.

  • 3.740
  • 50
  • 0

Cvekla je veoma zdrava namirnica, puna minerala i vitamina, niskokalorična, a uz to štiti od raznih bolesti. Podstiče rad jetre i normalizuje probavu, pa mislim da svako treba da je jede. Ona se može konzumirati na mnogo načina - sirova ili kuvana. Sirova cvekla se može samleti u kombinaciji s raznim povrćem ili voćem, a može i da se pije kao sok.

Probala sam nekoliko načina. Lično preferiram kombinaciju cvekle i jabuke, a ukusna je i sa šargarepom. Kuvana se obično kiseli za zimnicu, a u Krakovu sam videla da je koriste za supe, soseve ili je sirovu ribaju u salate. Rekli su mi da tako rade preventivu zbog obolevanja stanovnika od karcinoma jer se u to doba oko Krakova nalazilo mnogo industrijskih pogona i veliki broj ljudi je obolevao.

Skuvana ili ukiseljena - cvekla zauzima važno mesto

Priznajem da teško uspevam da se naviknem na ukus sirove cvekle, ali zato skuvana i ukiseljena zauzima važno mesto među mojim omiljenim salatama. Svake godine posejemo veliku gredicu cvekle na mesto s kojeg smo pobrali grašak i u ovo ranojesenje vreme je spremna za vađenje i kiseljenje. Ne možemo sve odraditi odjednom jer nemam dovoljno veliko posuđe, pa to obično budu tri kuvanja. U tom poslu suprug je veoma važan pomoćnik. On cveklu vadi iz zemlje, pere, stavlja da se skuva, skuvanu guli i riba na kolutove. Ja pripremam ostalo što je potrebno za završetak tog posla, a to je:

Čiste suve tegle i poklopci, levak kome sam odrezala donji deo, velika sipaća kašika ili džezva, gajba obložena stiroporom i ćebe. Poklopce sam poprskala čistim alkoholom (za svaki slučaj).

Dva dana hlađenja

Stavila sam da se skuva 3,5 l vode, dodala 100 g soli, 250 g šećera, a kad je voda proključala dodala sam 1 dl sirćetne kiseline i naribanu cveklu. Lagano sam promešala, a nakon kuvanja od nekoliko minuta, tako vrelo, sipala u tegle pomoću džezve i levka, dobro zatvorila poklopcima i stavila u gajbu. Sve sam dobro pokrila i zamotala ćebetom, a nakon dva dana hlađenja stavila na policu u špajzu.

Sećam se da je moja majka u nekoliko tegli s cveklom stavljala komadić rena, a tetka je stavljala kim. Moji ukućani vole bez dodataka i malo slađe, pa umesto 200 g šećera stavljam 250 g. Naravno, i Vi možete staviti manje ili više šećera i soli. Ovako spremljena cvekla, ako je slučajno ne pojedete, može stajati bez problema do iduće godine, a i duže. Kuvali smo cveklu dva puta, a ove sitne što su još u zemlji ćemo ove nedelje na isti način ukiseliti, ali cele to jest nećemo ih rezati.


Povezana biljna vrsta

Ren

Ren

Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.

Ren je višegodišnja biljka i gaji se zbog zadebljalog rizoma (rizoma), a jednogodišnji izdanci rizoma koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz rizoma se razvije adventivno... Više [+]

Kim

Kim

Sinonim: - | Engleski naziv: Caraway | Latinski naziv: Carum carvi L.

Kim se upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. U narodnoj medicini upotrebljava se protiv... Više [+]

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, koren, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvetnu stabljiku, cvet, plod i seme.... Više [+]

Tagovi

Hren KIM Cvekla Zimnica Juhe Sirćetna kiselina Tegle Kiseljenje zimnice Krakov Vađenje zimnice Kuhanje cvekle


Autorka

Silva Filipović

Više [+]

Silva je pobornica zdrave hrane, sa dugogodišnjim iskustvom u pripremi zimnice, od slatkih do slanih i kiselih specijaliteta.