Pretraživanje tekstova
Stočarstvo je u ozbiljnim problemima i neophodne su hitne mere - isplata zaostalih davanja, više državnih subvencija za tu granu, osnivanje genetskih centara - u protivnom broj grla će nastaviti da pada, a uvoz mesa raste - ocenjeno je na stručnom skupu na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Stočari...
Kupcima u inostranstvu prošle godine najviše smo prodavali smrznuti kukuruz šećerac, grašak, papriku. Prostora za povećanje izvoza i te kako ima, kažu stručnjaci, pre svega, izvoza prerađenog povrća, ali je za to potrebno da se promeni način organizovanja proizvođača, tehnologija gajenja i prerade,...
Platforma Mali proizvođači hrane u Srbiji pokrenula je besplatnu Akademiju, koja kroz seriju edukativnih videa, na jednom mestu, kratko i sažeto predstavlja kako se pokreće mala proizvodnja hrane u skladu sa srpskim zakonima i propisima. Akademija je nastala kao rezultat potrebe za lakšim tumačenjem...
Dragulj srpske tradicionalne kuhinje, proja, našla se na CCN-ovoj listi 50 najboljih hlebova na svetu. Iako se svi hlebovi sa kukuruzom kod nas nazivaju ovim imenom, proja je onaj najjednostavniji hleb, napravljen od samo tri sastojka – krupno mlevenog kukuruznog brašna, vode i soli. Ovaj jednostava...
Privredna komora Srbije najavila je skup "ZERO Food Waste Expo" koji će biti održan u sredu, 6. marta u Art Hotelu u Beograd. Događaj organizuje Institut za opštu i fizičku hemiju Beograd u saradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom, Tehničkim univerzitetom Tallin, Univerzitetom u Salernu i Univ...
Predsednik Udruženja Agroprofit Čedomor Keco kaže da je naša realnost izvoz u Kinu smrznutog junećeg mesa, a svežeg u Italiju i Grčku. ”Na tursko tržište više ne treba da se računa. Svedoci smo i da je EU opteretila kupce našeg mesa visokom carinom i da zato nismo konkurentni. Ako bi se vratili na t...
Od bolesti koje se prenose putem hrane na godišnjem nivou oboli oko 600 miliona ljudi u svetu, a prevare u vezi sa hranom u Srbiji nisu u potpunosti zakonski regulisane i sankcionisane, te je najveća obmana potrošača kod proizvoda kao što su čokolade, sokovi, kafa, med, sir, crni hleb i rakija, poka...
Prеma procеnama Savеza proizvođača rakijе Srbijе, svеga trеćina rakijе koja se proizvede u našoj zemlji jе u lеgalnim tokovima, a dvе trеćinе sе proda na sivom tržištu. Sеkrеtar Udružеnja za biljnu proizvodnju i prеhrambеnu industriju PKS Alеksandar Bogunović ukazuje da jе Zakonom o jakim alkoholnim...
Podaci govore da iz godine u godinu proizvodimo i izvozimo sve manje vina. Kako se navodi u istraživanju Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i beogradskog Instituta za ekonomiku poljoprivrede, proizvodnja vina u Srbiji se u poslednjih pet godina neprekidno smanjuje. Tokom poslednjih pet godina, p...
Udruženje odgajivača svinja Srbije sa sedištem u Novom Sadu uputilo je Ministarstvu poljoprivrede dopis u kojem stoji da očuvanje i održanje svinjarske proizvodnje u Srbiji mora biri priritetan strateški cilj. Domaći farmeri zadržavaju svinje na farmama jer, zbog prekomernog uvoza, nemaju plasman. Z...
Napadi Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru već tri meseca ometaju isporuke proizvoda između Evrope i Azije, a izvoznici i špediteri upozoravaju na rastuću štetu u trgovini voćem i povrćem. Brodske kompanije umesto kroz moreuz Bab el Mandeb svoja plovila šalju oko afričkog Rta dobre nade,...
Ne peče se bundeva samo u rerni, nego i u kazanu
Zdrava je bundeva, zdrava je rakija, zašto to ne pretočiti u jedan proizvod? Tom idejom se vodio Silvester Ruskovski iz Kucure pre desetak godina kada j...