Pretraživanje tekstova
Konzumacija insekata kao zamena za meso teško će zaživeti, uprkos ekološkim prednostima, navodi nova studija objavljena u časopisu Sustainable Agriculture. Glavni razlog je široko rasprostranjena odbojnost, naročito u zapadnim zemljama, gde bi svega 20% ljudi razmotrilo da ih uvrsti u ishranu, dok b...
Srbija će biti zemlja partner na 63. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i hrane ”AGRA 2025“, koji će se održati od 23. do 28. avgusta u Gornjoj Radgoni u Sloveniji, najavila je Privredna komora Srbije. Ova manifestacija, koja okuplja više od 1.700 izlagača iz 35 zemalja i privlači preko 100.000 poseti...
Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Food, Gvajana je jedina zemlja koja može samostalno zadovoljiti potrebe stanovništva u svih sedam ključnih grupa hrane. Istraživanje koje su sproveli naučnici sa univerziteta u Getingenu i Edinburgu obuhvatilo je 186 zemalja. Kina i Vijetnam su visoko rang...
Proizvodnja mleka u Srbiji trenutno beleži višak, što dodatno komplikuje situaciju na tržištu, ocenjuju stručnjaci. ”Ovo je doba godine kada se završava teljenje krava i proizvodnja mleka je najveća, a stiglo je i zeleno hranivo na njivama, što takođe doprinosi povećanoj proizvodnji”, kaže Nenad Bud...
Beogradska industrija piva – BIP bila je jedna od najvećih fabrika pivarske industrije na prostoru bivše SFRJ i kasnije država koje su nastale njenim raspadom. O istoriji ovog industrijskog giganta govori se u knjizi ”Bio jednom jedan BIP” Nenada Lukića. Promocija ovog dela biće upriličena 15. maja...
Od sledeće školske godine Mlekarska škola u Pirotu stipendiraće desetoro najboljih učenika koji upišu smer prerađivač mleka i troje budućih pekara. Zanimanje prerađivač mleka ključno je za očuvanje tradicije proizvodnje čuvenog pirotskog kačkavalja. Za pravljenje kačkavalja po tradicionalnoj receptu...
Ostaci starog mlina u Novoj Crnji, izgrađenog između 1902. i 1906. godine.
Ukoliko vas nekada put nanese u opštinu Nova Crnja u srednjem Banatu, tačno na središtu opštine, u blizini raskrsnice koja vodi u Srpsku Crnju, Vojvoda Stepu i Novu Crnju pogled vam može okupirati ovo velelepno zdanje. Naime radi se o bivšoj fabrici šećera "Banaćanka", čija postrojenja su zatvorena...
Ocenjivanje kvaliteta mlečnih proizvoda na Novosadskom sajmu
Na Novosadskom sajmu u toku je višednevno ocenjivanje kvaliteta mlečnih proizvoda, sireva i sladoleda. Povod je predstojeći 92. međunarodni...
Privredna komora Srbije najavila je da će sutra, 16. aprila, organizovati konferenciju ”Mogućnosti i izazovi za srpska mala i srednja preduzeća na kineskom tržištu hrane i pića“, čiji je cilj pružanje dodatnih informacija o kineskom tržištu i mogućnostima za srpske kompanije za plasman proizvoda. Ka...
Najbolji kuvari iz Srbije i regiona po drugi put se takmiče u rekonstrukciji i modernizaciji tradicionalnih jela. Posle takmičenja za najbolju modernu sarmu, na red je došao rinflajš, jelo koje je sinonim za nedeljni ručak u Vojvodini. Šefovi kuhinja poznatih restorana i hotela, voditelji poplarnih...
Srpske rakije sve značajnije osvajaju međunarodno tržište, a njihov kvalitet prepoznaju i posetioci sajma Vinitaly u Veroni, jednog od najvažnijih svetskih događaja posvećenih vinu i žestokim pićima. Pored srpskih vinarija, na sajmu se ove godine predstavlja i 20 destilerija iz Srbije, što je jasan...