Pretraživanje tekstova
Naučnici u Švajcarskoj smislili su novi način da naprave čokoladu koristeći čitav plod, a ne samo semenje. I bez dodavanja šećera. Čokolada koju je napravio naučnik Kim Mišra i njegov tim na prestižnom Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu koristi pulpu, sok, pa čak i koru kakaovca. Ključ nov...
Privredna komora Srbije organizovaće seriju od 18 besplatnih informativnih radionica namenjenih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima iz oblasti poljoprivrede i prerade hrane. Ove radionice, kako je saopšteno, biće organizovane u cilju jačanja kapa...
U Srbiji se godišnje proizvede oko 1,4 milijardi litara kravljeg mleka. Značajne količine mleka odlaze za proizvodnju sireva, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku godišnje se proizvede oko 70 vrsta raznih vrsta sireva u količini od 60.000 tona. Inače, iz Srbije se u svet godišnje izvozi...
Uprkos stalnim tenzijama između Beograda i Prištine, neki Srbi i Albanci na Kosovu nalaze način da žive i rade zajedno. Boban Ristić i Agron Haljimi iz Vučitrna zajedno rade na proizvodnji čipsa. Boban Ristić proizvodi krompir, a Agron Haljimi je menadžer kvaliteta u fabrici Vipa. Sarađuju već godin...
Festival ulične hrane "Gradski" biće otvoren 22. avgusta na Donjem gradu Beogradske tvrđave, a glavni ulaz na festivalski prostor nalaziće se preko puta kule Nebojša. Ovo izdanje festivala predstaviće 20 izlagača domaće scene, posebnu zonu sa preko 50 vrsta piva koja će ujedno biti i najveći pab na...
Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, u saradnji sa Područnom privrednom komorom Bijeljine, organizuje učešće privrednika iz Republike Srbije na 22. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, lova i ribolova “INTERAGRO 2024“ Bijeljina, Republika Srpska...
”Sejvor“, startap sa finansijskom podrškom Bila Gejtsa, eksperimentiše sa pravljenjem bezmlečnih alternativa sladoleda, sira i mleka koristeći termohemijski proces koji omogućava formiranje molekula masti i pravljenje njihovih lanaca od ugljen-dioksida, vodonika i kiseonika. Sada je kompanija objavi...
Argentina, poznata kao najveći svetski potrošač goveđeg mesa po glavi stanovnika, pravi iznenađujući zaokret ka jeftinijoj piletini dok domaćinstva pokušavaju da smanje svoje troškove. Predviđa se da će potražnja za govedinom ove godine pasti ispod 45 kg po osobi, što je najniži podatak od 1914. god...
U Gradskoj upravi u Kragujevcu potpisan je ugovor o formiranju Fonda za podršku malim proizvođačima voćnih rakija, u okviru inicijative "Destilati za destilerije", koja predviđa stručnu pomoć, nabavku opreme, garantovanu cenu otkupa. Inicijativu su pokrenuli Regionalna agencija za ekonomski razvoj Š...
Naučno-tehnološki park u Novom Sadu uspešno je testirao štampanje čokolade uz pomoć tehnologije 3D štampanja. Taj 3D štampač opremljen je dodatkom za čokoladu i omogućiće pravljenje čokoladnih kreacija. Na ideji su radili rukovodilac sektora za razvoj NT parka Vladimir Todorović, profesor Fakulteta...
U Srbiji je na snazi zabrana izvoza suncokretovog ulja, tvrde proizvođači suncokreta, ali izgleda da je mera neformalna, pošto Vlada nije donela nikakvu uredbu o zabrani. I dok ratari tvrde da će ova mera uticati na cenu sirovine, agroanalitičari poručuju da naša zemlja ima dovoljno ulja, pa zabranu...
Tri beogradska ugostiteljska objekta kompanije Delta (Crown Plaza, Radisson hotel i Delta kongresni centar) prikupili su za tri meseca 24 tone otpada od hrane koji je pretvoren u biogas i organsko đubrivo, čime je sprečeno emitovanje 16,5 tona ugljen-dioksida (CO2), što je količina koju 790 stabala...