Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stolar
  • 11.01.2022. 12:00
  • Nišavski okrug, Balajnac, Merošina

Banku zamenio stolarskom radionicom - njegove košnice osvajaju nagrade

Aca Marković iz Balajnca uspešnu bankarsku karijeru zamenio je još uspešnijom majstorskom i već tri decenije je najpoznatiji stolar u svom kraju.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 1.452
  • 224
  • 1

Gubitak posla u državnom sektoru 90-tih i 2000-tih godina za mnoge stanovnike naše zemlje značio je i kraj karijere, ali ne i za Acu Markovića iz Balajnca kraj Merošine. Posao u državnoj banci zamenio je sopstvenim poslom u stolarskoj radionici i to na mašinama koje je uglavnom sam napravio.

Marković je uspešnu bankarsku karijeru zamenio još uspešnijom majstorskom i već tri decenije je najpoznatiji stolar u svom kraju. Njegove košnice, nameštaj i druge proizvode od drveta naručuju kupci ne samo iz Merošine, već iz svih krajeva naše zemlje, ali i iz Crne Gore.

U višnjarskom kraju ipak stolar

Stanovnici merošinskog kraja, rekao je Marković za Agroklub, uglavnom se bave voćarstvom i nadaleko su pozati po gajenju oblačinske višnje, ali se on opredelio za zanat jer je igrom slučaja otkrio da od iverice i drveta ume mnogo toga da napravi.

Igrom slučaja otkrio da može mnogo toga od drveta da napravi

"Još u vreme dok sam radio u "Investbanci" počeo sam da izrađujem ponešto od nameštaja. Ćerke su želele novi orman, radni sto i druge stvari, a ja sam im sam to napravio i tako se rodila i ljubav prema drvetu", objasnio je ovaj samouki stolar.

Vremenom je, dodao je Marković, počeo da nabavlja nove i nove alate i počeo ozbiljnije da se bavi stolarskim poslom.

"Nisam se osećao ni fizički ni mentalno sposoban da budem početnik, da mi neki mladi ljudi budu rukovodioci i da se ljute na mene kada pogrešim. Sa druge strane u radioci sam već tada bio solidno opremljen i materijalno i znanjem."

Inženjerstvo postalo hobi i novi izazov

Kazao je, da se u potpunosi pronašao u novom poslu, jer je vrlo kreativan, a zahtevi kupaca predstavljaju mu iznova i iznova nove izazove.

"Morate da osmislite kako ćete nešto da napravite, potom da osmilislite kako ćete taj proizvod da transportujete i na kraju da pronađete način da ga montirate", istakao je Marković.

Zavoleo je stolarski zanat jer je kreativan

Kako je kazao, nezgoda u radionici 1999. godine kada je ozbiljno povredio šaku motivisala ga je da napravi mašine koje će biti mnogo bezbednije od onih na kojima je do tada radio.

"Inženjerstvo mi je postalo hobi i novi izazov. Počeo sam da izrađujem mašine u kojima više učestvuju pneumatika i hidraulika, a manje ruke. Uz to nastojim da napravim mašine koje će mi biti praktične za rad, a naravno, trudim se da budu od materijala koji nisu skupi, da me ne bi koštale više od onih koje mogu da kupim."

Jedino košnice proizvodi serijski

Kazao je da nikada nije želeo da napravi veliku radionicu, da ugovara velike poslove i da radi velike serije nekih proizvoda, već je uvek želeo da radi unikatne proizvode i nešto što drugi ne mogu.

"Dosta dugo sam bio opredeljen na opremanje enterijera ruskih, italijanskih i irskih investitora u Crnoj Gori. Igrom slučaja krenuo sam da proizvodim košnice i ramove za pčele. To su jedini proizvodi koji izrađujem serijski, ne po narudžbini kupaca", rekao je naš sagovornik.

Za proizvodnju košnica i ramova, dodao je Marković, odlučio se jer je u jednom trenutku imao velike količine drvene građe, nakon što je kupac odustao od ugovorene narudžbine.

Od viška građe, krenuo je da pravi košnice

"Bio sam ljut zbog toga što se dogodilo i zbog toga što ima takvih ljudi, odlučio sam se za proizvodnju nečega što je serijsko, standardno, što ne zavisi od želje kupca i što uvek može da se proda. To je takođe ispalo dobro jer sam za košnice osvojio više nagrada na različitim sajmovima", kazao je Marković.

Kako je naveo, potražnja za košnicama je proteklih godina bila standardno dobra, baš zato što su pčelari po pravilu veoma štedljivi, trude se da košnice koje pravi koriste po desetak godina.


Foto prilog


Tagovi

Stolar Aca Marković Košnice za pčele Drvna građa Stolarija Enterijer


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.