Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baštovanstvo
  • 25.05.2024. 10:00
  • Kolubarski okrug, Vrelo, Ub

Dragana gaji 500 vrsta čuvarkuće i otkriva: Samo jedna je lekovita

Ona je jedna od omiljenijih biljaka u svetu baštovanstva. Ima moć i sposobnost da preživi u najnepovoljnijim uslovima, što je čini pravim draguljem među ljubiteljima biljaka.

Foto: Sanja Dovečer
  • 519
  • 67
  • 0

Oni koji imaju čuvarkuću u svojim dvorištima, ali i rasadničari, saglasni su da je ova biljka prilagodljiva i da se lako gaji. Vodi poreklo iz planinskih područja Južne Evrope, Azije i Severne Afrike i jedna je od omiljenijih u svetu baštovanstva.

Dragana Đurđević is sela Vrelo kod Uba već godinama ima svoj rasadnik "Cvetak zanovetak", a među ljubiteljima baštenskog cveća poznata je po različitim vrstama čuvarkuća.

"Veoma su popularne zato što ne zahtevaju puno nege, praktično na njih možete da zaboravite. Kada je jako sunce potrebno ih je malo više zalivati, ali trpe i visoke temperature. Možete im staviti i neku zasenu, ako su baš na takvom mestu u bašti, a temperature su oko 40 stepeni”, objašnjava ona.

Menja boju listova tokom godine

Za ove biljke je karakteristično i da mogu da menjaju boju tokom godine, zbog čega su i omiljene vlasnicima rasadnika.

"Izuzetno su lepe, a ja ih volim upravo zbog njihove boje koju menjaju u različitim godišnjim dobima. Zbog te karakteristike oni koji ih gaje budu oduševljeni."

Voli sunce, a zemlja mora biti rastresita 

Čuvarkuće vole sunčana mesta u bašti, ali će uspevati i u polusenci. Zemljište mora biti rastresito i da ne zadržava vlagu kako ne bi došlo do truljenja korena. Savet rasadničara je da se u zemlju doda pesak ili perlit kako bi bila bolja drenaža. Lako se razmnožava putem izdanaka koje proizvodi oko matične biljke.

Samo jedna vrsta je lekovita

Osim svog karakterističnog izgleda i dekorativne vrednosti, ova biljka ima i lekovita svojstva, ali naša sagovornica ističe da je u pitanju samo jedna vrsta.

"Postoji jedna starinska vrsta i samo je ona lekovita. Ove što ja gajim su sve dekorativne. Smatra se da sok ove biljke ima antibakterijska svojstva, pa se u narodnoj medicini koristi za lečenje opekotina, rana i uboda insekata", napominje ova baštovanka.

Rasprostranjene su širom sveta, a svaka vrsta se razlikuje po obliku, veličini i boji listova. Kombinuje lepotu, praktičnost i izdržljivost. Bez obzira da li se gaji kao dekorativna ili lekovita, ono što je najbitnije je da će vas oduševiti svojom otpornošću i jednostavnošću održavanja. Zato treba iskoristiti njene osobine i ulepšati dvorište ili terasu.

Bogata kolekcija ​

"Idealna je za sadnju u kamenjarima ili saksijama. Da bi biljka bila zdrava potrebno je samo uklanjati osušene listove i izdanke. Imam kolekciju od 500 vrsta, neke sam sama pravila, potekle su od mene, autentične."

Naša sagovornica kaže da biljke treba osećati i znati sa njima.

"Iz te ljubavi osećam šta im fali, tako da su za mene lake za održavanje. Cvećarstvo je lep posao, ali zahteva puno vremena i odricanja, morate da bude konstatno u tome da biste imali dobru proizvodnju”, zaključuje Đurđevićeva i dodaje kako od ove grane poljoprivrede može da se živi, ali mora puno da se radi.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj čuvarkuće Dragana Đurđević Lekovita biljka Dekorativna biljka Zemljište za čuvarkuću


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.