Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Specijaliteti od drena
  • 20.10.2019. 16:00

Dren - sok ili džem, šta god izaberete, nećete pogrešiti

Zdrav kao dren, ne kaže se bezveze. Te crvene bobice koje dozrevaju baš u ovo doba godine i najbolje su kad su tamno crvene boje, mogu da se iskoriste za pravljenje soka, džema, likera, rakije i čaja. Šta god da izaberete, pogrešiti nećete.

Foto: Naila Čaušević
  • 990
  • 75
  • 1

Jesen je doba kad spremamo zimnicu, skladištimo voće i povrće, da nam što duže potraje i pokušavamo da na najbolji način iskoristimo plodove prirode. Kao mlada domaćica, nisam iskusna u spremanju zimnice, nisam ni ljubitelj kiselih salata, ali zato uživam u spremanju sokova i džemova.

Ubedljivo najdraži mi je sok od drena. Ove godine probala sam da napravim i džem, žalim samo što sam se kasno setila, napravila sam tek osam tegli džema, a sve drenove iskoristila sam za pravljenje soka i napravila oko 70 litara te dragocene tečnosti, rumene kao vino. 

Sirup od drena

Određenu količinu drena dobro izaberem (da nema belih i previše mekih plodova koji puštaju sok) i potopim u šerpu. Na primer, ako je dva kilograma drena, dodam četiri litra vode i to stavim na vatru da kuva nekih pola sata, negde dok drenovi ne pobele i kožica im počne pucati.

Skinem sa vatre i tako vruće drenove procedim kroz đevđir, istovremeno gnječeći plodove sa pasirkom za krompir. Smesu koja ostane, vratim u šerpu i prelijem vrelom vodom i vratim na vatru da ponovno provri. Nakon toga ponovim proces, a iskorišćenu smesu bacim.

Sok koji je ostao od oba procesa sjedinim, procedim kroz gazu ili cediljku i stavim na vatru da kuva nekih sat vremena dok ne dobije gušću teksturu. Ukoliko se stvori bela pena, istu je potrebno pokupiti i baciti. Pre skidanja sa vatre stavim jednu malu kesicu vinobrana i pustim da se istopi. Zatim sok skinem sa vatre i u vrelu smesu dodajem šećer, otprilike 1.5 kilograma po litru soka. U slučaju da nije dovoljno sladak, možete dodati još šećera dok je smesa vruća.

Pripremljeni sok mešati povremeno i ostaviti da prenoći da se dobro ohladi. Kad se ohladi, sok izliti u oprane staklene flaše i dobro zatvoriti.

Na hladnom mestu može stajati godinama, a da ne izgubi svoj ukus. Na ovaj način dobili smo gusti sok ili sirup od drena, koji je potrebno razblažiti sa vodom pre konzumiranja. Za jačanje organizma dobro je popiti po jednu malu šoljicu nerazređenog sirupa svaki dan.

Za potrebe ovog teksta, pretraživala sam brojne recepte za sok od drena i primetila da se u svakom od njih savetuje kuvanje nakon dodavanja šećera. S obzirom da ja pravim na drugi način i uvek uspe, čak i sa manje šećera (napravim par litara soka sa manje šećera, odličan je za obaranje temperature), odlučila sam da ipak napišem svoj recept, a ovaj sa kuvanjem vam je lako naći na internetu.

Recept za džem

Isto kao i za sok, drenove očistiti od repića i oprati i potopiti u vodi i staviti da kuvaju dok ne omekšaju i ne pobele.

Vruće drenove zajedno sa sokom propasirati kroz đevđir, u kojem će ostati kožica i koštice. Smesu koju dobijemo staviti na vatru da kuva dok se smesa ne počne da se zgušnjava.

Dodamo šećer (na jedan kilogram drena ide oko jedan kilogram šećera) i stavimo da još kuva, dok smesa ne bude dovoljna gusta. Skinuti sa vatre i sipati u tegle pa ih okrenuti naopako. Pustiti da se tako ohlade i čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Nadam se da će vam moji recepti koristiti i da ćete ih prilagoditi sebi, kao i da će vam pravljenje ovih specijaliteta postati tradicija svake jeseni.

Napominjem, da se od iste količine drenova može napraviti i sok i džem, recimo nakon prvog pasiranja izdvojimo sok, a od onog što ostane gore navedenim procesom napravimo džem. S obzirom da ja imam stablo drena u dvorištu i ne kupujem plodove, pravim svaki posebno i daleko je kvalitetniji i jedan i drugi proizvod.

Dobrobiti drena

Plod drena sadrži veliku količinu vitamina C, prirodne šećere, organske kiseline, pektin i tanin. Koristi se kao narodni lek koji pomaže kod brojnih tegoba, a najpoznatiji je kao prirodno sredstvo koje pomaže kod: bolesti grla, bubrega, zatim kod slabokrvnosti, proliva, groznice, rana, hemoroida, menstrualnih bolova, povišenog šećera u krvi, viška vode u organizmu, oslabljenog imuniteta i tinitusa.

Sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi od zrelih plodova pomažu kod dijareje i drugih oboljenja organa za varenje. Ukoliko se uz poremećaj rada creva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke.


Tagovi

Dren Sirup od drena Džem od drena Vitamin C Narodni lek


Autorka

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje dece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.