• Sušeni paradajz
  • 06.10.2019. 16:00

Ekstra zimnica - sušeni paradajz sa začinima može da traje čitavu zimu

Osnovna mera je pet kilograma paradajza koje je potrebno oprati i obrisati. Uklonite stabljike, eventualne mrlje i slično. Nasecite paradajz na pola, izvadite semenke, a onda polovine paradajza istanjite na debljinu kriški do 1 do 1,5 cm.

Foto: Depositphotos/oda-dao
  • 888
  • 97
  • 0

Skuvali ste sok od paradajza, napravili sataraš, ali još uvek vam je ostalo nešto plodova kojima biste se u zimu rado prisetili toplih, letnjih dana. 

Sušeni paradajz možete koristiti u pripremi većine jela kao što su čorbe, slalate, pice, umaci, ali i pečenja i druga jela. 

Osim za sopstvene potrebe, ovom zimnicom možete "pojačati" asortiman prerađenih proizvoda koje prodajete i dati im dodanu vrednost, posebno ako ih pakujete u male, atraktivne teglice. 

Želiš opstati? Preradi voće, povrće, mleko - isplati se!

Treba napomenuti kako je paradajz jedna od retkih namirnica koja prerađivanjem ne gubi nutritivne vrednosti.

Suši se od 6 do 24 sata  

Paradajz je potrebno oprati i obrisati. Uklonite stabljike, eventualne mrlje i slično. Nasecite paradajz na pola, izvadite semenke, a onda polovine paradajza stanjite na debljinu kriški do 1 do 1,5 cm

Zagrejte rernu na 65°C. Na tepsiju stavite papir za pečenje pa na njega složite paradajz, ali pazite da se komadi ne dodiruju

Po želji paradajz pospite solju ili začinima. Uz njega se najbolje slažu bosiljak i origano, ali i beli luk

Stavite tepsiju sa paradajzom u rernu i "pecite", bolje rečeno sušite ga od 6 do 24 sata. Dužina sušenja zavisi od sorte, veličine i sadržaja vlage. Tako će, recimo, industrijski paradajz (šljivar) biti brže gotov jer ima manji udeo vode dok će paradajzu volovsko srce trebati više vremena da se osuši. 

U slučaju da istovremeno sušite paradajz u više tepsija, uključite ventilator

Nadgledajte temperaturu i po potrebi je malo povećajte ili smanjite. Povremeno okrenite paradajz da se prosuši sa obe strane. 

Držite ga u frižideru, zamrzivaču ili špajzu 

Paradajz je gotov kada postane tamno crven, kada postane "kožnat" i suv. Ipak, ne sme da bude pretvrd ili hrskav. Ako je i dalje lepljiv i vlažan, još ga sušite. 

Kada je gotov, ohladite ga pa tek onda spremajte u vrećice, plastične posude ili tegla

Ovako pripremljen paradajz u frižideru čuvajte dve do četiri nedelje, a u zamrzivaču može stajati 8 do 12 meseci. 

Ako ćete ga ostavljati u zamrzivač, nemojte odjednom veće količine staviti u vrećicu ili posudu jer će vam biti teško da ih odvojite. Najbolje bi bilo u tankom sloju ga spakovati u vrećicu ili u posudu, a kada se zamrzne, razlomiti ga i spremiti u plastičnu kutiju pa uzimati po potrebi. 

Sušeni paradajz možete i zaliti uljem (najbolje maslinovim), uz dodatak listića bosiljka i čenova belog luka. Ovako spremljen paradajz možete duže vreme čuvati u tegli, na tamnom i hladnom mestu jer su ulje i so konzervansi koji će ga čuvati od kvarenja. 


Tagovi

Sušeni paradajz Temperatura Recept Čuvanje Priprema


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.