Pretraživanje tekstova
Za ovaj namaz se osim patlidžana koriste zelene ili žute paprike i začini. Evo osnovnog recepta.
Ljubitelji patlidžana se često odlučuju za pripremu malidžana ili belog ajvara, kako ga još zovu. Način pripreme je sličan pripremi klasičnog ajvara ili pinđura, ali je nešto zahtevniji i potrebno je sve dobro isplanirati i pripremiti.
Pored patlidžana biće nam potrebna zelena, odnosno žuta paprika i začini. U zavisnosti od začina koje koristimo, njegov ukus može da bude blag, pikantniji ili ljut.
Osnovni recept za pripremu malidžana je: pet kilograma patlidžana, dva kilograma zelenih ili žutih paprika, do 0,4 l ulja, tri kašike soli, jedna i po kašika šećera. Po želji dodajemo začine: beli luk, senf, peršun, ljute paprike, sirće, ali i druge začine.
Za pripremu se koriste najkvalitetniji plodovi povrća koje je potrebno ispeći, očistiti i ostaviti da se ocede najmanje pet sati. Prvo se plodovi operu, očiste i ostave da se osuši suvišna voda ili obrišu.
Peku se dok im pokožica ne dobije crnu boju, a onda ih stavimo u metalnu posudu i poklopimo. Postepeno hlađenje će da omogući lakše guljenje. Očišćeno i oguljeno povrće se posebno samelje na mašini za mlevenje mesa, a zatim ostavimo da se cedi, najbolje tokom noći.
Na deo zagrejanog ulja u šerpi dodajemo samlevenu papriku, jer ona ima više tečnosti. Ako volimo ljut ukus, dodajemo ljutu papriku. Pržimo uz lagano mešanje dok ne ispari sva voda i doda se jedna kašika soli i kašika i po šećera, a zatim se dodaje samleveni patlidžan. Smesa se meša i lagano prži. Postepeno dodajte ulje. Pred kraj dodajte preostali šećer, so, usitnjen beli luk. Po želji uprženoj smesi dodajemo nasečen peršun ili senf.
Gotov malidžano punimo u vrele sterilisane tegle koje dobro zatvorimo. Ćebetom ili peškirima dobro umotamo tegle da se postepeno hlade. Ohlađene tegle čuvamo u ostavi i do tri godine, ako je dobro ispržen i ako smo iz smese u teglama istisnuli vazduh prilikom punjenja.
Da li ste već pravili malidžano ili ga probali? Podelite svoj recept i utiske u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Zimnica Malidžano Zimnica od patlidžana Osnovni recept Recept za malidžano Višak patlidžana Beli ajvar
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Ova brda na kojima su se nekada tkali ćilimi i fute sačuvao je neko ko obožava starinu.