Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malidžano
  • 05.10.2023. 07:30

Evo osnovnog recepta za malidžano

Za ovaj namaz se osim patlidžana koriste zelene ili žute paprike i začini. Evo osnovnog recepta.

Foto: Maja Celing Celić
  • 6.848
  • 389
  • 0

Ljubitelji patlidžana se često odlučuju za pripremu malidžana ili belog ajvara, kako ga još zovu. Način pripreme je sličan pripremi klasičnog ajvara ili pinđura, ali je nešto zahtevniji i potrebno je sve dobro isplanirati i pripremiti.

Pored patlidžana biće nam potrebna zelena, odnosno žuta paprika i začini. U zavisnosti od začina koje koristimo, njegov ukus može da bude blag, pikantniji ili ljut.

Samo kvalitetni plodovi

Osnovni recept za pripremu malidžana je: pet kilograma patlidžana, dva kilograma zelenih ili žutih paprika, do 0,4 l ulja, tri kašike soli, jedna i po kašika šećera. Po želji dodajemo začine: beli luk, senf, peršun, ljute paprike, sirće, ali i druge začine.

Ajvar: Šta je bolje - pečena ili barena paprika?

Za pripremu se koriste najkvalitetniji plodovi povrća koje je potrebno ispeći, očistiti i ostaviti da se ocede najmanje pet sati. Prvo se plodovi operu, očiste i ostave da se osuši suvišna voda ili obrišu.

Peku se dok im pokožica ne dobije crnu boju, a onda ih stavimo u metalnu posudu i poklopimo. Postepeno hlađenje će da omogući lakše guljenje. Očišćeno i oguljeno povrće se posebno samelje na mašini za mlevenje mesa, a zatim ostavimo da se cedi, najbolje tokom noći.

Smesu dobro ispržite

Na deo zagrejanog ulja u šerpi dodajemo samlevenu papriku, jer ona ima više tečnosti. Ako volimo ljut ukus, dodajemo ljutu papriku. Pržimo uz lagano mešanje dok ne ispari sva voda i doda se jedna kašika soli i kašika i po šećera, a zatim se dodaje samleveni patlidžan. Smesa se meša i lagano prži. Postepeno dodajte ulje. Pred kraj dodajte preostali šećer, so, usitnjen beli luk. Po želji uprženoj smesi dodajemo nasečen peršun ili senf.

Gotov malidžano punimo u vrele sterilisane tegle koje dobro zatvorimo. Ćebetom ili peškirima dobro umotamo tegle da se postepeno hlade. Ohlađene tegle čuvamo u ostavi i do tri godine, ako je dobro ispržen i ako smo iz smese u teglama istisnuli vazduh prilikom punjenja.

Da li ste već pravili malidžano ili ga probali? Podelite svoj recept i utiske u komentaru ispod teksta. 


Tagovi

Zimnica Malidžano Zimnica od patlidžana Osnovni recept Recept za malidžano Višak patlidžana Beli ajvar


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.